Συνταγή σαλάτας ταμπουλέ με κινόα ή πλιγούρι
ΜΕΡΙΔΕΣ 2-4
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15Λ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 30Λ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ 1/5
Ιδανική ως συνοδευτικό θαλασσινών, ψαριών και κεφτέδων με βάση τα λαχανικά όπως οι κολοκυθοκεφτέδες. Στα μυρωδικά δεν αναγράφεται κάποια ποσότητα συγκεκριμένη γιατί λειτουργούμε ανάλογα με τα προσωπικά μας γούστα.
ΥΛΙΚΑ
100 γρ. Κινόα ή Πλιγούρι
60 ml Ελαιόλαδο
40 ml Χυμό λάιμ (και το ξύσμα από το μισό)
3 Φρέσκα κρεμμύδια (σε ροδέλες)
2 Ντομάτες (μέτριες, σε μικρά καρέ)
1 Κολοκύθι (μέτριο, σε μικρά καρέ)
1 Κρεμμύδι (μεγάλο, σε μικρά καρέ)
½ Αγγουράκι (μέτριο, σε μικρά καρέ)
Μαϊντανό
Δυόσμο
Αλάτι
Πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε την κινόα σε ένα μπολ με φρέσκο κρύο νερό και την ανακατεύουμε ελαφρά. Την αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να μουλιάσει. Αν χρησιμοποιήσουμε πλιγούρι χρειάζεται ζεστό νερό. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας κόβοντας την ντομάτα, το αγγουράκι, το κολοκύθι και το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια. Τα φρέσκα κρεμμυδάκια τα κόβουμε σε ροδέλες.
Βράζουμε την κινόα για 15 λεπτά. Μόλις βράσει τη σουρώνουμε σε ένα σουρωτήρι με ψιλή σίτα. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα λαχανικά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό του λάιμ και το ξύσμα. Ανακατεύουμε ελαφρά και στη συνέχεια προσθέτουμε μια γενναία δόση από τα μυρωδικά μας, αν θέλουμε ένα πιο αρωματικό αποτέλεσμα. Τέλος ρίχνουμε την κινόα που έχουμε αφήσει από πριν στην άκρη να κρυώσει και ανακατεύουμε μία τελευταία φορά.