Vichyssoise Σούπα: Η Vichyssoise (βισυσουάζ) είναι η διάσημη γαλλική κρεμώδης σούπα με πράσο και πατάτα που έχει την ιδιαιτερότητα να σερβίρεται και κρύα το καλοκαίρι, αλλά και ζεστή τον χειμώνα. Αλλά δεν είναι αυτή η μοναδική ιδιαιτερότητα της, μια και ενώ είναι κλασική Γαλλική συνταγή λέγεται ότι ξεκίνησε επί Αμερικανικού εδάφους το 1917, από τον Γάλλο Louis Diat, που ήταν ο chef του Ritz-Carlton της Νέας Υόρκης.
Επίσης μπορείτε να κάνετε και μια παραλλαγή της συνταγής της Βισυσουάζ, χρησιμοποιώντας τη μισή ποσότητα πατάτας και προσθέτοντας κολοκύθια. Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Μια πολύ εύκολη συνταγή, χωρίς μαγειρικές προκλήσεις, και με αποτέλεσμα εγγυημένο σε περίπου 35΄- 40΄. Μπορείτε να παίξετε με τις αναλογίες της πατάτας κυρίως αν θέλετε ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα ή να δοκιμάσετε την παραλλαγή με πρόσθεση 250 – 400 γρ. κολοκυθιού.
Κρύα ή ζεστή σε κάθε εποχή του χρόνου, η βισυσουάζ είναι μια κλασική επιλογή νόστιμης και θρεπτικής σούπας.
Υλικά για 6-8 άτομα
4 μεγάλα πράσα, μόνο το άσπρο κομμάτι κομμένο σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 μεσαίες πατάτες (περ. 750 γρ.) σε κομμάτια
50 γρ. βούτυρο
50 ml. ελαιόλαδο
1 λτ. ζωμό κότας ή λαχανικών (1 ζελέ ζωμού σε 1 λίτρο βραστό νερό)
250 ml. γάλα
250 ml. κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι
ψιλοκομμένο σχοινόπρασο για ντεκόρ στο σερβίρισμα
300 γρ. κρουτόν ολικής (προαιρετικά)
Διαδικασία Παρασκευής
- Προετοιμάζετε τα υλικά
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, κόβετε το πράσο σε ροδέλες και τις πατάτες σαν να είναι για φούρνο, σε κομμάτια των 3-4 εκ. Επίσης ψιλοκόβετε λίγα φυλλαράκια απ’ το σχοινόπρασο.
- Σοτάρετε τα λαχανικά
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο και βούτυρο να κάψουν σε μεσαία ένταση και μετά προσθέστε το κρεμμύδι να σοταριστεί για 2-3 λεπτά, στη συνέχεια το πράσο για άλλα 4-5 λεπτά και τέλος τις πατάτες, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
- Βράζετε τη σούπα
Προσθέτετε τον ζωμό και το γάλα, αλάτι και πιπέρι. Κλείνετε τη κατσαρόλα να πάρει βράση και μετά την αφήνετε να σιγοβράσει για 25′-30’, να μαλακώσουν τα λαχανικά, ανοιχτή.
- Τελειώνετε τη σούπα
Αφού η σούπα έχει βράσει, με το μίξερ χεριού πολτοποιείτε πολύ καλά το περιεχόμενο, να βγει η υφή βελούδινη. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και πολτοποιείτε μια τελευταία φορά για να ανακατευτεί καλά.
Σερβίρισμα:
Αν τη σερβίρετε ζεστή περιμένετε λίγα λεπτά να καταλαγιάσει η θερμοκρασία και προσθέστε λίγο σχοινόπρασο ή/και κρουτόν στο κάθε πιάτο . Αν τη σερβίρετε κρύα το καλοκαίρι, αφήστε να κρυώσει μόνη της και στη συνέχεια βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα δίωρο.