Βενετία Gourmet: Παραδοσιακή συνταγή Βενετίας
Συστατικά
- 1/2 kg σουπιές
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοτριμμένο
- 2 σκ. σκόρδο, ψιλοτριμμένο
- 1 ποτ. κρασί λευκό
- 1/2 ποτήρι ζεστό νερό
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 300 γρ. ρύζι arborio ή καρολίνα
- 1200 ml ζωμός θαλασσινών ζεστός
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 φλ. τσαγιού παρμεζάνα, τριμμένη
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Καθαρίζουμε καλά τις σουπιές και κρατάμε 2-3 φούσκες με το μελάνι τους. Ανάλογα με το μέγεθος τις κόβουμε σε 2-3 κομματάκια (με ψαλίδι κόβονται πολύ εύκολα).
- Βάζουμε στο μάτι ένα βαθύ σκεύος (υπολογίστε ότι θα χωρέσει όλο το φαγητό), το ζεσταίνουμε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει καλά σωτάρουμε το κρεμμύδι.
- Μετά ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
- Σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε να εξατμισθεί και προσθέτουμε τις σουπιές.
- Ανακατεύουμε καλά για 4-5 λεπτά.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ζεστό νερό, ακεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά.
- Με μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε τις σουπιές και τις βάζουμε σε ένα πιάτο.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά και να μείνει μόνο το λαδάκι.
- Τότε ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε.
- Ξεκινάμε τη διαδικασία του ριζότο, ρίχνοντας σιγά-σιγά τον ζεστό ζωμό θαλασσινών (1-2 κουτάλες της σούπας τη φορά). Η διαδικασία θα κρατήσει από 20 λεπτά έως μισή ώρα. Αλατοπιπερώνουμε.
- Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, προσθέτουμε τις σουπιές, το μελάνι, το βούτυρο, τον μαϊντανό και την παρμεζάνα. Ελέγχουμε το αλάτι.
- Αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει 5 λεπτά και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.