Συνταγές

Vegan Διατροφή: Κρεμώδης σούπα σελινόριζας εν όψει Χριστουγέννων

Vegan Διατροφή: Κρεμώδης σούπα σελινόριζας εν όψει Χριστουγέννων
Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Vegan Διατροφή: Έχουμε μπει επίσημα στον χειμωνιάτικο καιρό, με τις ψυχρές θερμοκρασίες και τον αέρα να κάνουν ένα ζεστό μπολ σούπα να ακούγεται ακόμα πιο ελκυστικό από ό,τι συνήθως – και ειδικότερα οι κρεμώδεις σούπες. Αυτή η σούπα με ρίζα σέλινου είναι ακριβώς το είδος του ικανοποιητικού πιάτου που αγαπάμε για ζεστές χειμωνιάτικες μέρες.


Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι επίσης υγιεινή: θεωρείται τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ επιπλέον περιέχει αντιοξειδωτικά, φώσφορο και βιταμίνη Κ. Όσον αφορά τη γεύση της φέρει κάποια φρεσκάδα, ενώ το μαγείρεμά της αναδεικνύει γλυκύτητα.

Αυτή η συνταγή το συνδυάζει με πιπεριά και αρωματικά (συγκεκριμένα τζίντζερ, σκόρδο και λεμονόχορτο), τα οποία προσθέτουν τολμηρές, θερμές γεύσεις στο απλό λαχανικό. Το τζίντζερ και το σκόρδο είναι μερικά από τα αγαπημένα μας συστατικά για την προσθήκη γεύσης και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων στα πιάτα μας.

Σούπα σελινόριζας με τζίντζερ

Υλικά

– 1 πράσο, πλυμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες

– Λίγο τζίντζερ, φρέσκο

– 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες και χωρίς κοτσάνια

– 1 πιπεριά χωρίς σπόρους και χοντροκομμένη

– 1 κοτσάνι λεμονόχορτο, κομμένο σε λεπτές φέτες

– 1 μεγάλη σελινόριζα, ξεφλουδισμένη και χοντροκομμένη

– 6 φλιτζάνια νερό ή ζωμό λαχανικών

– Αλάτι (όσο και αν επιθυμείτε)

– Κόλιαντρο για γαρνίρισμα

Μέθοδος παρασκευής

  1. Αφαιρούμε το κοτσάνι και το πράσινο μέρος του πράσου. Πλένουμε καλά και κόβουμε λεπτές φέτες. Κόβουμε σε λωρίδες την πιπεριά, αφαιρώντας τους σπόρους και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες.
  2. Ξεφλουδίζουμε το τζίντζερ και κόβουμε σε λεπτές φέτες ένα μικρό κομμάτι του. Λιώνουμε ελαφρά τις σκελίδες σκόρδου και αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα και τα κοτσάνια.
  3. Χτυπάμε το λεμονόχορτο με την επίπεδη πλευρά του μαχαιριού μας. Αφαιρούμε το κοτσάνι και τα εξωτερικά ινώδη στρώματα. Κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  4. Κόβουμε τη ρίζα και το κοτσάνι από τη σελινόριζα, δημιουργώντας δύο επίπεδες επιφάνειες. Κόβουμε προσεκτικά την εξωτερική φλούδα με το μαχαίρι. Το κόβουμε στη μέση και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να έχουμε λεπτά κομμάτια. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με χυμό μισού λεμονιού.
  5. Προθερμαίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι, τα πράσα και την πιπεριά. Σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να μαλακώσουν, περίπου 3 έως 4 λεπτά. Προσθέτουμε τη σελινόριζα και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρά, άλλα 3 έως 4 λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λεμονόχορτο, το τζίντζερ και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 έως 2 λεπτά. Σκεπάζουμε με νερό ή ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να πάρει βράση.
  6. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή και σκεπάζουμε. Μαγειρεύουμε για 45 λεπτά έως 1 ώρα ή μέχρι η σελινόριζα να είναι εξαιρετικά τρυφερή. Αλατίζουμε ελαφρά. Χρησιμοποιούμε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει βελουτέ. Γαρνίρουμε με κόλιανδρο αν το επιθυμούμε.