Αν θέλετε να προσθέσετε περισσότερα υγιεινά θαλασσινά στη διατροφή σας, θα λατρέψετε τις παρακάτω συνταγές.
Ζούμε σε μια χώρα που η πρόσβαση στα θαλασσινά είναι πανεύκολη. Αυτό σημαίνει πως οφείλουμε να τα τιμήσουμε ιδιαιτέρως. Μάλιστα, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εκτός από πολύ νόστιμα, είναι πάρα πολύ ωφέλιμα για την υγεία μας, περιέχοντας λίγες θερμίδες αλλά πολλή πρωτεΐνη και καλά λιπαρά. Οπότε, βρήκαμε μερικές συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε και είναι τόσο απλές που θα σας λύσουν τα χέρια.
Stir fry με γαρίδες και μπιζέλια
Σερβίρει 2, με 173 θερμίδες ανά μερίδα
Θα χρειαστούμε:
1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο
340 γραμμάρια αποφλοιωμένες γαρίδες
1 μικρή σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κούπα μπιζέλια χιονιού, με το κοτσάνι κομμένο
¼ της κούπας μαϊντανό
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές του γλυκού χυμό λεμονιού
Λίγο αλατοπίπερο
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι σε μεσαία θερμοκρασία. Προσθέστε τις γαρίδες και το σκόρδο, και σοτάρετε για 5 λεπτά ή μέχρι να έχουν μαγειρευτεί. Προσθέστε τα μπιζέλια και όλα τα υπόλοιπα υλικά και σοτάρετε για άλλα 30 δευτερόλεπτα.
Γαρίδες λεμονάτες
Σερβίρει 4, με 171 θερμίδες ανά μερίδα
Θα χρειαστούμε:
¼ της κούπας στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά του γλυκού σος σόγιας
Λίγη πάπρικα
680 γραμμάρια γαρίδες αποφλοιωμένες
Μπαχαρικά της αρεσκείας σας
Φρεσκοκομμένο μαϊντανό
Συνδυάστε τα πρώτα 4 υλικά σε ένα μικρό μπολ και αφήστε τα στην άκρη. Έπειτα, ζεστάνετε πολύ λίγο λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μεσαία θερμοκρασία και προσθέστε τις γαρίδες και τα μπαχαρικά. Σοτάρετε για 2 λεπτά. Προσθέστε το μείγμα του γιαουρτιού και μαγειρέψτε για άλλα 3 λεπτά. Σερβίρετε γαρνίροντας με μαϊντανό.
Μακαρονοσαλάτα με τόνο και ελιά
Σερβίρει 4 άτομα, με 365 θερμίδες ανά μερίδα
Θα χρειαστούμε:
Μισό πακέτο πέννες ολικής άλεσης
¼ μιας συσκευασίας σάλτσας πέστο
1 κονσέρβα τόνο, στραγγισμένη
¼ της κούπας ελιές, χωρίς κουκούτσι
Μαγειρέψτε τις πέννες σε νερό με λίγο αλάτι. Κρατήστε έπειτα το ¼ της κούπας από το νερό που τις μαγειρέψατε και στραγγίστε τα ζυμαρικά, ξεπλένοντάς τα με κρύο νερό. Επιστρέψτε τα στην κατσαρόλα. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε την πέστο με 2 κουταλιές της σούπας από το νερό των μακαρονιών και αναμείξτε με τις πέννες, τον τόνο και τις ελιές. Προσθέστε λίγο πιπέρι και είστε έτοιμοι. Σερβίρεται και κρύο.
Σολομός στο γκριλ με ντομάτα και βασιλικό
Σερβίρει 6 άτομα, με 261 θερμίδες ανά μερίδα
Θα χρειαστούμε:
για το ψάρι
900 γραμμάρια σολομό
2 κουταλιές του γλυκού σουσαμέλαιο
Λίγο δενδρολίβανο
Λίγο αλατοπίπερο
1 φέτα λεμονιού
για τη γαρνιτούρα
2 ώριμες ντομάτες, σε κυβάκια
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο
1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βασιλικό
1 κουταλιά του γλυκού λιωμένο σκόρδο
Λίγο κύμινο
Αλατοπίπερο
Μαγειρεύουμε τον σολομό στο γκριλ, αφού έχουμε αλείψει και τις δύο πλευρές του με το σουσαμέλαιο. Ρίχνουμε από πάνω το δενδρολίβανο ενώ ψήνεται και λίγο αλατοπίπερο. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ψήνουμε για 4-6 λεπτά από κάθε πλευρά. Ενώ ο σολομός ψήνεται, σε ένα μπολ θα φτιάξουμε τη γαρνιτούρα. Συνδυάζουμε τις ντομάτες με το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο, το βασιλικό, το σκόρδο και το κύμινο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τον σολομό ζεστό, με τη γαρνιτούρα δίπλα.