Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: Τυροπιτάκια Ολικής Αλέσεως

Συνταγή της ημέρας: Τυροπιτάκια Ολικής Αλέσεως
  Τυροπιτάκια Ολικής Αλέσεως, καθημερινό και πλήρες πρωινό γεύμα (μαζί με ένα φρέσκο φρούτο ή χυμό) ή για κολατσιό στο σχολείο, τη δουλειά ή για απογευματινή λιγούρα! Δοκιμάστε τα… απο την Παναγιώτα Καρακασίδου-Διαιτολόγος – Διατροφολόγος -Επιστημονικός συνεργάτης MediDiatrofi. Υλικά για την ζύμη Δυο φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης( ή ένα λευκό και ένα ολικής). Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Περίπου […]

 

Τυροπιτάκια Ολικής Αλέσεως, καθημερινό και πλήρες πρωινό γεύμα (μαζί με ένα φρέσκο φρούτο ή χυμό) ή για κολατσιό στο σχολείο, τη δουλειά ή για απογευματινή λιγούρα!

Δοκιμάστε τα… απο την Παναγιώτα Καρακασίδου-Διαιτολόγος – Διατροφολόγος -Επιστημονικός συνεργάτης MediDiatrofi.


Υλικά για την ζύμη

  • Δυο φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης( ή ένα λευκό και ένα ολικής).
  • Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο.
  • Περίπου ενάμιση με δυο φλιτζάνια χλιαρό νερό.
  • Δυο κοφτά κουταλάκια αλάτι.
  • Ένα κουταλάκι μέλι.
  • Ένα κουταλάκι μαγιά φρέσκια ή μισό φακελάκι ξηρή μαγιά.

Υλικά για την γέμιση

½ φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο τυρί άσπρο ή ¾ φλιτζανιού ανθότυρο.

¾ φλιτζανιού του τσαγιού τριμμένο κίτρινο τυρί με λίγα λιπαρά.

Ένα φλιτζάνι του τσαγιού μανιτάρια ή και χρωματιστές πιπεριές.

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένη ντομάτα (που την έχουμε περάσει από σουρωτήρι για να βγάλει το νερό της).

Ρίγανη, βασιλικό.

Εκτέλεση για την ζύμη

Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός του νερού που το ρίχνουμε λίγο λίγο και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι που η ζύμη να γίνει συμπαγής και να μην κολλάει στα χέρια. Τυλίγουμε το ζυμάρι σε λαδόκολλα ή το βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ και έπειτα το τυλίγουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά ώστε να δέσουν όλα τα υλικά. Στη συνέχεια σε τραπέζι ή πάγκο που έχουμε αλευρώσει λίγο ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη. Στη συνέχεια το χαράζουμε σε φαρδιές λουρίδες παράλληλα και κάθετα ώστε να σχηματιστεί φύλλο για 10 τυροπιτάκια. Προσθέτουμε το μίγμα σε καθένα και τα τυλίγουμε. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο ( αν θέλετε για περισσότερη γυαλάδα μπορείτε με ένα πινέλο να αλείψετε από πάνω τα τυροπιτάκια με ασπράδι αυγού ). Καλή επιτυχία !!