Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: ”Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα” απο τον Δημήτρη Γρηγοράκη

Συνταγή της ημέρας: ”Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα” απο τον Δημήτρη Γρηγοράκη
  Μια διαφορετική απόλαυση που συνδυάζει τα αντιοξειδωτικά και τη γλυκόξινη γεύση των δαμάσκηνων με αυτή του χοιρινού φιλέτου. Χρόνος Προετοιμασίας: 5’ Χρόνος Μαριναρίσματος: 10’ – 15’ Χρόνος ψησίματος: 25’ – 30’   Υλικά για 4 μερίδες 400γραμμ. Ψαρονέφρι κομμένο σε φέτες ή σε κύβους 1 κ.γλ. έτοιμο μίγμα μπαχαρικών για χοιρινό ή μπαχαρικά της […]

 

Μια διαφορετική απόλαυση που συνδυάζει τα αντιοξειδωτικά και τη γλυκόξινη γεύση των δαμάσκηνων με αυτή του χοιρινού φιλέτου.

Χρόνος Προετοιμασίας: 5’

Χρόνος Μαριναρίσματος: 10’ – 15’

Χρόνος ψησίματος: 25’ – 30’

 

Υλικά για 4 μερίδες

  • 400γραμμ. Ψαρονέφρι κομμένο σε φέτες ή σε κύβους
  • 1 κ.γλ. έτοιμο μίγμα μπαχαρικών για χοιρινό ή μπαχαρικά της επιλογής σας
  • 300γραμμ. δαμάσκηνα
  • 4 μικρά ξερά κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παραδοσιακό

Εκτέλεση:

1.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

2.Βάζουμε το ψαρονέφρι σε πυρίμαχο σκεύος και το πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Το αφήνουμε να απορροφήσει τα αρώματά τους μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.

3. Βάζουμε για 10΄-15΄ τα δαμάσκηνα σε ζεστό νερό και στη συνέχεια αφαιρούμε τα κουκούτσια. Κόβουμε στα τέσσερα τα δαμάσκηνα και τα ρίχνουμε στο ψαρονέφρι. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια.

4. Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο  και βάζουμε το σκεύος ξεσκέπαστο στο φούρνο.

5. Ψήνουμε για 25΄ – 30΄,αλείφοντάς το μια φορά με τα υγρά του.

6. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Πρόταση σερβιρίσματος : Ταιριάζει ιδανικά με πράσινη σαλάτα και καστανό ρύζι.

Διατροφικό Σχόλιο: Ένα απλό, νόστιμο και γρήγορο γεύμα, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί και με ταλιατέλες. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, περιλαμβάνονται πρωτεΐνες που τονώνουν με ενέργεια και δύναμη τον οργανισμό! Φορτίζει τις αποθήκες σιδήρου και χαρακτηρίζεται από πλούσια περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C και Ε, β-καροτένιο, λυκοπένιο και φλαβονοειδή και επομένως σε μονάδες ORAC. Με βάση αυτό το χαρακτηριστικό θωρακίζει την καρδιά και τα αγγεία!

ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 2.000

Ποσοστό (%) επί του Μέσου Όρου Ημερήσιας Αντιοξειδωτικής Απαίτησης, βάσει της σύστασης του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (U.S.D.A.): 50%

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.