Μια καταπληκτική συνταγή απο τον Φώτη Καραφουλίδη συνεργάτη medidiatrofi.
Συστατικά:
1. 2 πάπιες
2. < 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
3. 14 δαμάσκηνα, χοντροκομμένα
4. 2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
5. 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6. το συκώτι από τις πάπιες, ψιλοκομμένο
7. 1 πορτοκάλι, το χυμό
8. 1/2 φλ. τσαγιού κονιάκ ή αρμανιάκ
9. 1 φλ.τσ. Μαυροδάφνη
10. 1 κ.γ. κανέλα
11. 4 κ.σ. ελαιόλαδο
12. 2-3 κ.σ. βούτυρο
13. αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή:
▪ Βάζουμε τα δαμάσκηνα να φουσκώσουν μέσα στο κονιάκ, 1-2 ώρες.
▪ Αλατοπιπερώνουμε και λαδώνουμε μέσα-έξω τις πάπιες.
▪ Σε βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο και σιγοψήνουμε τα μήλα με την κανέλα για 5′-6′.
▪ Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με 1 κ.σ. βούτυρο και σωτάρουμε το κρεμμύδι.
▪ Μόλις μαλακώσει, προσθέτουμε τον κιμά και καβουρδίζουμε 3′-4′.
▪ Προσθέτουμε τα συκωτάκια, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα, ανακατεύοντας συνέχεια.
▪ Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα με το κονιάκ και ψήνουμε λίγα λεπτά ακόμα.
▪ Σβήνουμε με τη Μαυροδάφνη και αφήνουμε να την πιεί.
▪ Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε καλά.
▪ Ανάβουμε το φούρνο στους 190ο. Γεμίζουμε τις πάπιες και ράβουμε το άνοιγμα.
▪ Τις βάζουμε να ψηθούν σε πυρίμαχο σκεύος (καλύτερα πήλινο), με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και το χυμό του πορτοκαλιού, για 1.30′- 2 ώρες.
Βγάζουμε τις πάπιες και μαζεύουμε τη σάλτσα τους, σε βαθύ σκεύος. Αφαιρούμε όλο το λίπος (αυτό γίνεται ευκολότερα, αν παγώσουμε για λίγο τη σάλτσα).Τέλος, Δένουμε τη σάλτσα, ανακατεύοντας ζωηρά με 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο, απο το ψυγείο.