Εξαιρετικό φαγητό, για ιδιαίτερες περιστάσεις. ”Τα ορτύκια είναι μικρά και με λίγο αλλά εκλεκτό ψαχνό –στην αγορά βρίσκω εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά ορτύκια από φάρμες εκτροφής, συσκευασμένα, απλά ή μαριναρισμένα –προτιμώ τα απλά και τα μαρινάρω με τα υλικά που σας προτείνω” τονίζει στο www.Life2day.gr η σεφ Ντίνα Νικολάου.
” Χρόνος Προετοιμασίας:
45΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
Ψήσιμο: 20΄ – 25΄
Χρόνος Αναμονής:
Μαρινάρισμα: 5 ώρες
Υλικά:
Για 4 μερίδες
8 ορτύκια
8 φαρδιές φέτες καπνιστό μπέικον
Για τη μαρινάδα
1 κρασοπότηρο κονιάκ
1 φύλλο δάφνης
½ κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί
½ κρασοπότηρο χυμός λεμονιού
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι σε σπασμένους κόκκους
Για το πέστο ελιάς
100 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσια
2 κουτ. σούπας κουκουνάρια
50 γρ. κεφαλοτύρι, σε μικρά κομμάτια
½ κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον πουρέ πατάτας
700 γρ. πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
300 γρ. βούτυρο αγελαδινό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
5 φέτες μορταδέλα, κομμένη σε μικρά κομματάκια
Για τα ορτύκια: Πλένω καλά τα ορτύκια, τα σκουπίζω και τα αλατοπιπερώνω.
Βάζω σε ένα μεγάλο και φαρδύ μπολ όλα τα υλικά της μαρινάδας, ανακατεύω καλά, προσθέτω τα ορτύκια και τα ανακατεύω με τα χέρια μου για να βραχούν καλά με το μείγμα. Σκεπάζω το μπολ και μαρινάρω τα ορτύκια για 5 ώρες, στο ψυγείο, ανακατεύοντάς τα κάθε 1 ώρα.
Ψήσιμο: Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C.
Βγάζω τα ορτύκια από τη μαρινάδα και τα σκουπίζω με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τυλίγω τον κορμό κάθε ορτυκιού με μια φετούλα μπέικον και τα αραδιάζω σε μονή στρώση σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Τα ψήνω για 20 – 25 λεπτά.
Για τον πουρέ: Βράζω τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις στραγγίζω, τις μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ και τις λιώνω με το πιρούνι ή με το εργαλείο πρες-πουρέ ή τις περνάω από το μύλο των λαχανικών. Οσο ο πουρές είναι ακόμα καυτός, προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω καλά, μέχρι να λιώσει. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, προσθέτω το μπέικον και ανακατεύω με ένα κουτάλι.
Για το πέστο ελιάς: Χτυπάω στο μπλέντερ (ή στο μούλτι) τις ελιές, τα κουκουνάρια, το κεφαλοτύρι και τη ρίγανη, μέχρι να φτιάξω μια πυκνή πάστα (αν έχει κομματάκια δεν με πειράζει). Σταδιακά, προσθέτω το ελαιόλαδο, χωρίς να σταματήσω το χτύπημα, μέχρι η πάστα να γίνει αρκετά λεία και ομοιογενής. Δοκιμάζω και, αν χρειάζεται, νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρω τα ψητά ορτύκια ζεστά, τα περιχύνω με το πέστο και συνοδεύω με τον πουρέ.
Περισσότερες εύκολες και νόστιμες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο www.dinanikolaou.gr