Χοιρινό με σέλινο (φρικασέ)
Χρόνος προετοιμασίας: 15΄
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 30΄
Υλικά για 4 – 6 μερίδες
- 200γρ. ξερά κρεμμύδια
- 800γρ. άπαχο χοιρινό, κομμένο σε μεγάλους κύβους
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50ml λευκό, ξηρό κρασί
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κιλό σέλινο, με τα κοτσάνια και τα φύλλα του
ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
- 2 αυγά
- Χυμός από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Πλένουμε καλά το κρέας σε άφθονο νερό της βρύσης και το στεγνώνουμε.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με λίγο νερό σε μία κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα κομμάτια του χοιρινού, και τα σιγοβράζουμε μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 3 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το μαϊντανό και περίπου μισό λίτρο νερό. Αφήνουμε το μίγμα να πάρει βράση, νοστιμίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Σιγοβράζουμε το κρέας για 45 περίπου λεπτά, με κλειστή την κατσαρόλα.
- Στο μεταξύ, πλένουμε καλά και καθαρίζουμε το σέλινο. Το χοντροκόβουμε και ξεχωρίζουμε τα κοτσάνια από τα φύλλα. Μόλις περάσουν τα 45 λεπτά του βρασίματος, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κοτσάνια του σέλινου και αφήνουμε να πάρουν μία βράση, προσθέτοντας 1 ποτήρι νερό. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και τα φύλλα, μαζί με 1 ακόμη ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Ετοιμάζουμε αυγολέμονο, χτυπώντας, αρχικά, τα ασπράδια των αυγών σε ένα καθαρό και στεγνό μπολ, μέχρι να ετοιμάσουμε σφικτή μαρέγκα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε έναν – έναν τους κρόκους, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέτουμε σε πολύ αργή ροή το χυμό του λεμονιού και κατόπιν, επίσης σε πολύ αργή ροή, 2 φλιτζάνια από το ζωμό της κατσαρόλας, ανακατεύοντας καλά. Αδειάζουμε το αυγολέμονο με προσοχή μέσα στην κατσαρόλα, ανακινώντας την ελαφρά και σερβίρουμε αμέσως.
ΣΧΟΛΙΟ: Γεύμα το οποίο περιλαμβάνει μία σημαντική ποικιλία και πληρότητα θρεπτικών συστατικών! Σίδηρος για καλύτερη αιμοποίηση, πρωτεΐνες πολύ υψηλής διατροφικής αξίας για αποτελεσματικές βιολογικές λειτουργίες και άφθονα αντιοξειδωτικά.
ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 2.250 in vitro μέτρηση
Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.