Συνταγές

Συνταγή της ημέρας ORAC: Κέικ λεμονιού με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη !

Συνταγή της ημέρας ORAC: Κέικ λεμονιού με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη !
  Κέικ λεμονιού , γλυκός «πειρασμός» που ενισχύεται από τις θρεπτικές ιδιότητες του λεμονιού!  Υλικά για 12 μερίδες Μίγμα για κέικ με γλυκαντικά (σουκραλόζη) 1 πρέζα αλάτι 1/2 φλ. Λιωμένη μαλακή μαργαρίνη 1/4 φλ. ξύσμα λεμονιού ½ κ.γ. ανθό μοσχοκάρυδου (θα το βρείτε σε κατάστημα με μπαχαρικά) 2 αυγά 2κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη 3/4 φλ. […]

 

Κέικ λεμονιού , γλυκός «πειρασμός» που ενισχύεται από τις θρεπτικές ιδιότητες του λεμονιού!

 Υλικά για 12 μερίδες

  • Μίγμα για κέικ με γλυκαντικά (σουκραλόζη)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 φλ. Λιωμένη μαλακή μαργαρίνη
  • 1/4 φλ. ξύσμα λεμονιού
  • ½ κ.γ. ανθό μοσχοκάρυδου (θα το βρείτε σε κατάστημα με μπαχαρικά)
  • 2 αυγά
  • 2κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
  • 3/4 φλ. φρέσκο γάλα 1,5% σε λιπαρά
  • 2 κ.γ. σπόρους καρόμ (θα τους βρούμε σε καταστήματα με μπαχαρικά)
  • 4κ.σ. κρέμα λεμονιού για το σερβίρισμα

 Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τη σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στους 180oC.
  2. Αλείφουμε με μαλακή μαργαρίνη μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
  3. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τη μαλακή μαργαρίνη και το ξύσμα για 1 λεπτό. Προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα γλυκαντικών, τα αυγά, το κόλιανδρο και τον ανθό μοσχοκάρυδου και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ετοιμάσουμε ομοιόμορφο μίγμα.
  4. Ρίχνουμε το μισό γάλα, χτυπάμε μέχρι να αναμιχθούν απλώς τα υλικά και στη συνέχεια προσθέτουμε το μίγμα για κέικ, σε δύο δόσεις, δουλεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και τους σπόρους καρόμ και ανακατεύουμε ελαφρώς. Μεταφέρουμε το μίγμα στο ταψάκι και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  5. Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά σε σχάρα. Το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Σερβίρουμε, συνοδεύοντας με κρέμα λεμονιού.

Σχόλιο: Αυτό το κέικ παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών οικογένειας Β που ενισχύουν την πνευματική διαύγεια και μνήμη. Η παρουσία αυγών αυξάνει το περιεχόμενο του γλυκού σε πρωτεΐνες που ενισχύουν το μυϊκό σύστημα. Επιπλέον, παρέχει βιταμίνη Α για την καλή λειτουργία της όρασης, ενώ το β-καροτένιο και ιδιαίτερα η βιταμίνη C που προέρχονται από το λεμόνι αποτελούν ισχυρούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες, τονώνοντας την άμυνα του οργανισμού και προστατεύοντας από την εμφάνιση καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

 ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 486 in vitro μέτρηση

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.