Μίνι κεμπάπ με μελιτζάνες και σάλτσα ντομάτας απο την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου .
Υλικά
- 500 γραμμ. μοσχαρίσιος κιμάς (μία φορά περασμένο από τη μηχανή του κιμά)
- 6 μικρές τσακώνικες μελιτζάνες
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 1/2 κ.γλ. πιπέρι
- 1/2 κ.γλ. μπαχάρι
- Για τη σάλτσα ντομάτας
- 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 3 ώριμες ντομάτες χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. πελτέ
- Αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 φλιτζ. βραστό νερό
- 2 κ.σ. πετιμέζι
- Ψημένες πίτες και γιαούρτι για το σερβίρισμα
1. Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε το κοτσάνι και κόβουμε φέτες σε μέγεθος μπουκιάς. Βάζουμε σε μπολ τον κιμά και το τριμμένο κρεμμύδι, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι και ζυμώνουμε πολύ καλά. Πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια.
2. Εναλλάξ περνάμε τα κεφτεδάκια σε πλακέ σουβλιά με τη μελιτζάνα. Γεμίζουμε 6 σουβλιά. Ψήνουμε στο γκριλ για 4΄ από κάθε πλευρά. Τα αφήνουμε στην άκρη.
3. Για τη σάλτσα: Ζεσταίνουμε το λάδι σε μικρή και βαθιά κατσαρόλα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά να μαραθεί. Ρίχνουμε την πιπεριά ψιλοκομμένη. Προσθέτουμε τον πελτέ, τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε για 5΄.
4. Τέλος προσθέτουμε το βραστό νερό και το πετιμέζι. Αφήνουμε να βράσει για 5΄, να πυκνώσει.
5. Βουτάμε τα μισοψημένα κεμπάπ στην κατσαρόλα με την πυκνή σάλτσα (όπως είναι με τα σουβλιά). Αφήνουμε τη σάλτσα να κοχλάζει ελαφρά και τα κεμπάπ να ποτίσουν ντομάτα και να ρουφήξουν για 10΄-15΄.
6. Σερβίρουμε με ψημένες πίτες και μπόλικο γιαούρτι.
μερίδες 6
Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 15 λεπτά