Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι πολύ ανώτερης διατροφικής αξίας και συγχρόνως πεντανόστιμα!
Υλικά για 4 μερίδες
- 500γρ σπαγγέτι ολικής άλεσης
- 150γρ. μανιτάρια πλευρώτους
- 2 κόκκινες πιπεριές
- 2 κολοκυθάκια
- 1 μελιτζάνα
- 2κ.σ. ελαιόλαδο
- 200γρ. ανθότυρο
- 3κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
- 2κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό
- 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Κόβουμε σε φέτες τις πιπεριές, τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά και τα αλείφουμε με λίγο λάδι. Τα ψήνουμε στο γκριλ.
- Βράζουμε τα μακαρόνια για 10-12 λεπτά και στη συνέχεια τα στραγγίζουμε.
- Ανακατεύουμε τα βρασμένα μακαρόνια με τα λαχανικά και το ανθότυρο κομμένο σε κυβάκια. Χτυπάμε λίγο λάδι, ξίδι, αλάτι, πιπέρι, βασιλικό και σκόρδο και περιχύνουμε το μίγμα στα ζυμαρικά.
- Γαρνίρουμε το πιάτο με φύλλα βασιλικού.
Διατροφικό σχόλιο: τα μακαρόνια ολικής αλέσεως είναι γεμάτα από σύνθετους υδατάνθρακες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό και βελτιώνουν τη βιολογική λειτουργία. Το ανθότυρο σε συνδυασμό με τα μανιτάρια παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας
Η αντιοξειδωτική απόδοση της συνταγής σε μονάδες orac, in vitro είναι:4.280
Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.