”Ξιφίας ψητός με φινόκιο – ντομάτες και ελιές” απο τον Φώτιο Ζγούρη . Σπουδές 1995-1998 Diploma in Computer Science University of Portsmouth 1995-1997. Συνεργάτης Medidiatrofi.
Υλικά.
500 γραμ. ξιφίας φιλέτο.
4 τεμ. ντομάτες ώριμες.
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο.
15 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι.
80 γραμ. μαύρες ελιές.
130 ml. ελαιόλαδο.
20 φύλλα βασιλικού κομμένα στο χέρι.
1 τεμ. φινόκιο.
Αλάτι.
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
2 κ.σ. αγουρέλαιο.
Εκτέλεση.
Πλένουμε και χαράζουμε τις ντομάτες. Τις ζεματάμε σε καυτό αλατισμένο νερό και τις ξεφλουδίζουμε. Τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Πλένουμε το φινόκιο και το κόβουμε σε φέτες.
Απλώνουμε σε ένα ταψί το θυμάρι – το σκόρδο – το φινόκιο και τις ελιές. Αλατοπιπερώνουμε τον ξιφία και τον βάζουμε να κάτσει επάνω στις στρώσης του ταψιού με το φινόκιο. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
Κόβουμε τις ντομάτες σε ζάρια και τις αλατίζουμε με χοντρό αλάτι.
Βάζουμε τις ντομάτες σε μούλτι μαζί με τα φύλλα βασιλικού – ελαιόλαδο – τις ελιές από το ταψί με τον ξιφία και λίγα ζου του ψησίματος. Πολτοποιούμε την σάλτσα.
Στρώνουμε στο πιάτο για βάση φέτες φινόκιο και από πάνω σάλτσα ντομάτας. Πάνω από την σάλτσα κάθετε ο ξιφίας. Ραντίζουμε με το αγουρέλαιο και στολίζουμε με φύλλο βασιλικού.