Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: Φαλάφελ με φακές

Συνταγή της ημέρας: Φαλάφελ με φακές
Your browser does not support the video tag.   Αν και τα παραδοσιακά ανατολίτικα φαλάφελ φτιάχνονται με ρεβίθια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άνετα φακές γιατί είναι ιδιαίτερα νόστιμες και γευστικά τούς ταιριάζει το τηγάνισμα. Χρόνος Προετοιμασίας: 10΄ Χρόνος Εκτέλεσης: Μαγείρεμα: 35΄ – 40΄ Χρόνος Παρασκευής: Τηγάνισμα: 20 (συνολικά) Εκτέλεση: Βάζω τις φακές σε μια κατσαρόλα και […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

 

Αν και τα παραδοσιακά ανατολίτικα φαλάφελ φτιάχνονται με ρεβίθια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άνετα φακές γιατί είναι ιδιαίτερα νόστιμες και γευστικά τούς ταιριάζει το τηγάνισμα.


Χρόνος Προετοιμασίας:
10΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
Μαγείρεμα: 35΄ – 40΄
Χρόνος Παρασκευής:
Τηγάνισμα: 20 (συνολικά)

Εκτέλεση:
Βάζω τις φακές σε μια κατσαρόλα και τη γεμίζω με νερό μέχρι τη μέση της. Καρφώνω τα γαρίφαλα στο ολόκληρο κρεμμύδι και το βάζω στην κατσαρόλα μαζί με τη δάφνη, το σκόρδο και το καρότο. Βράζω τις φακές για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν.
Τις αφήνω να κρυώσουν λίγο, πετάω τη δάφνη και το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα και τις στραγγίζω, αφήνοντας κατά μέρος 200 ml από το νερό τους. 
Τις πολτοποιώ στο μπλέντερ μαζί με το βρασμένο καρότο και τα σκόρδα, χρησιμοποιώντας όσο από το νερό που άφησα, χρειάζεται για να φτιάξω έναν σφικτό, σχεδόν στεγνό πουρέ.
Τον μεταφέρω σε ένα μπολ και προσθέτω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη 1 κουτ. σούπας αλεύρι, τον κόλιανδρο, το κύμινο, λίγο πιπέρι καγιέν, αλάτι, πιπέρι και το μαϊντανό. Ανακατεύω πολύ καλά. 
Βρέχω τις παλάμες μου για να μην κολλάει το μείγμα και πλάθω κεφτέδες, σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Τους πιέζω ελαφρώς για να πλατύνουν λίγο και τους αλευρώνω. Τους αφήνω στο ψυγείο για 10 λεπτά, για να σφίξουν ελαφρά.
Βάζω άφθονο ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι, το ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει και τηγανίζω τα φαλάφελ σε δόσεις, για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σερβίρισμα: Τα μοιράζω στις αραβικές πίτες, ψημένες ελαφρά στο γκριλ για να μαλακώσουν και να αφρατέψουν και σε κάθε πίτα βάζω από 1 κουτ. σούπας γιαούρτι, ροδέλες κρεμμυδιού και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Υλικά:
• Για 4 άτομα
• 200 γρ. φακές, ξεπλυμένες
• 2 – 3 καρφάκια γαρίφαλο
• 2 ξερά κρεμμύδια (το ένα καθαρισμένο και ολόκληρο και το άλλο κομμένο σε ψιλά καρέ)
• 2 φύλλα δάφνης
• 4 σκελίδες σκόρδου
• 1 καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, κομμένο σε λεπτές φέτες
• αλεύρι, για το αλεύρωμα + 1 κουτ. σούπας, για το μείγμα
• 1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, καλά τριμμένος στο μύλο μπαχαρικών ή κοπανισμένος στο γουδί
• 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• λίγο πιπέρι καγιέν
• ½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)
• ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
• Για το σερβίρισμα
• 8 αραβικές πίτες, μεσαίου μεγέθους
• 1 κεσεδάκι γιαούρτι της αρεσκείας μας
• 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)

Περισσότερες tips και νόστιμες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο www.dinanikolaou.gr