Συνταγές

Σουπιές γιουβέτσι: Αγιορείτικη συνταγή

Σουπιές γιουβέτσι: Αγιορείτικη συνταγή
Your browser does not support the video tag. Σημαντικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και αγαπημένο φαγητό για τους περισσότερους. Τα θαλασσινά, χάρη στην ποικιλία τους, μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους. Δίνουν μάλιστα εξαιρετικά και θρεπτικά πιάτα. Οι μοναχοί που είναι επιφορτισμένοι με το διακόνημα του μάγειρα στο Άγιον Όρος ειδικεύονται στο να φτάχνουν νόστιμα γεύματα με […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Σημαντικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και αγαπημένο φαγητό για τους περισσότερους. Τα θαλασσινά, χάρη στην ποικιλία τους, μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους. Δίνουν μάλιστα εξαιρετικά και θρεπτικά πιάτα. Οι μοναχοί που είναι επιφορτισμένοι με το διακόνημα του μάγειρα στο Άγιον Όρος ειδικεύονται στο να φτάχνουν νόστιμα γεύματα με ψάρια και θαλασσινά καθώς, για λόγους άσκησης, οι μοναχοί στο Άγιον Όρος δεν τρώνε κρέας.

Δοκιμάστε τη συνταγή για σουπιές, όπως τη φτιάχνει ο γνωστός μάγειρας του Αγίου Όρους, μοναχός Επιφάνιος, και απολαύστε τη γνήσια γεύση τους. Η απόλαυση θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη αν συνοδεύσετε τις σουπιές γιουβέτσι με… καλή παρέα.


Υλικά (για 6 μερίδες)

1 κιλό σουπιές

Μισό κιλό μανέστρα (κριθαράκι)

3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

200 γρ. λάδι

Αλάτι

Πιπέρι μαύρο και κόκκινο

Κύμινο

2- 3 κουταλιές πελτές ντομάτας αραιωμένος

Εκτέλεση

Ζεματάμε τις σουπιές και τις κόβουμε κομματάκια. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι σε έναν ταβά, βάζουμε τον πελτέ αραιωμένο καθώς και τα μπαχαρικά και το αλάτι.

Προσθέτουμε στη συνέχεια περίπου ένα λίτρο ζωμό από τις σουπιές και τα αφήνουμε όλα να πάρουν μια βράση. Μεταφέρουμε ύστερα το συνολικό περιεχόμενο του ταβά σε ένα ταψί ή πυρέξ κι εκεί βάζουμε επίσης τη μανέστρα και τις σουπιές και, όπως είναι, το τοποθετούμε στον φούρνο, ο οποίος είναι ήδη προθερμασμένος στους 200 βαθμούς.

Το αφήνουμε περί τα σαράντα πέντε λεπτά μέσα στον φούρνο ώσπου η μανέστρα να πιει όλο το ζουμί. Κάπου – κάπου χρειάζεται να ανακατεύουμε το φαγητό για να μην κολλήσει.