“Μπαμπάς” Συνταγή: Συστατικά
- 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 130 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 18 γρ. μαγιά ξηρή
- 50 γρ. μέλι
- 1 πρέζα αλάτι
- 5 αβγά, μεσαία
- βούτυρο, για τη φόρμα
- αλεύρι γ.ο.χ., για τη φόρμα
Για το σιρόπι
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 500 γρ. νερό
- 1 στικ κανέλα
- φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 50 γρ. ρούμι, προαιρετικά
Για τη σύνθεση
- 500 γρ. σαντιγί
- 100 γρ. κεράσια, γλασέ
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τον μπαμπά
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, ξύσμα πορτοκαλιού, τη μαγιά, το μέλι, αλάτι και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα για 3-4 λεπτά να αφρατέψει το μείγμα.
- Ρίχνουμε ένα – ένα τα αβγά και χτυπάμε δυνατά για 4-5 λεπτά. Το μείγμα στο τέλος θα είναι υδαρές.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα με τρύπα 23 εκ. και μεταφέρουμε το μείγμα. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να διπλασιαστεί ο όγκος του για περίπου 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
Για το σιρόπι
- Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τις φλούδες από πορτοκάλι. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει τελείως η ζάχαρη. Μόλις λιώσει αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Κόβουμε τον μπαμπά εγκάρσια και ραντίζουμε με ρούμι τις κομμένες πλευρές.
- Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι και από τις δυο πλευρές για 1 ώρα.
Για τη σύνθεση
- Τοποθετούμε στην πιατέλα σερβιρίσματος το ένα κομμάτι του μπαμπά και καλύπτουμε με τη μισή σαντιγί.
- Καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι και απλώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί.
- Στολίζουμε με τα κεράσια γλασέ και σερβίρουμε.