Κυρίως Πιάτο: Μαλακό, ζουμερό χοιρινό από λαιμό μαγειρεμένο στη κατσαρόλα σε σάλτσα μουστάρδας, σερβιρισμένο με βελούδινο πουρέ ή ρύζι πιλάφι. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο και χορταστικό πιάτο για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Δοκιμάστε το!!
Υλικά συνταγής
- 1½ κιλό χοιρινός λαιμός, χωρίς κόκκαλο κομμένος σε μικρά κομμάτια
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
- 300ml λευκό ξηρό κρασί
- 800ml ζωμό λαχανικών ή κότας
- 3 κ.σ. μουστάρδα Dijon ή άλλη επιλογής σας
- 1-1½ κ.σ. κορν φλάουρ
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- πουρές πατάτας (συνταγή εδώ) ή άλλο συνοδευτικό της επιλογής σας
Εκτέλεση συνταγής
- Βγάζετε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρετε τα κομμάτια κρέατος, σταδιακά λίγα τη φορά, μέχρι να πάρουν χρώμα απ΄ όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ και συνεχίζετε με το σοτάρισμα των υπόλοιπων κομματιών κρέατος για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σοταριστεί όλο το κρέας.
- Στην ίδια καυτή κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, προσθέτετε λίγο ακόμα λάδι αν απαιτείται, ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια και το σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτετε το σκόρδο, συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ και μετά ξαναρίχνετε στη κατσαρόλα το σοταρισμένο κρέας μαζί με τους ζωμούς του που έμειναν στο μπολ.
- Σβήνετε με το κρασί το αφήνετε να βράσει για 3-4 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ και μετά προσθέτετε το ζωμό, το θυμάρι και τη δάφνη. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το χοιρινό σας για 45 λ.
- Στα 45 λ βρασίματος αλατοπιπερώνετε το φαγητό και συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 25-30 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά. Μετά αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε τα κομμάτια κρέατος και τα μεταφέρετε σε μεγάλη πιατέλα. Πετάτε και το φύλο δάφνης από το ζωμό.
- Ξαναβάζετε τη κατσαρόλα με το ζωμό στο μάτι, δυναμώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και μόλις πάρει βράση ο ζωμός προσθέτετε τη μουστάρδα και τη ρίγανη και ανακατεύετε καλά. Τα αφήνετε για 4-5 λ να βράσουν και μετά προσθέτετε το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό. Η ποσότητα του κορν φλάουρ εξαρτάται από το πόσο πηχτή θέλετε τη σάλτσα σας.
- Μόλις ρίξετε το κορν φλάουρ ανακατεύετε διαρκώς με σύρμα μέχρι να έχετε μια “δεμένη” σάλτσα. Περιχύνετε το κρέας σας στη πιατέλα και σερβίρετε ή σερβίρετε το κρέας σας επάνω σε πουρέ ή ρύζι και τα περιχύνετε με τη σάλτσα.
Σημείωση: Ανάλογα με τα υγρά της κατσαρόλας ίσως απαιτηθεί να ρίξετε περισσότερο κορν φλάουρ προκειμένου να πετύχετε το επιθυμητό “δέσιμο” της σάλτσας σας.