Σαλάτα ταμπουλέ
Δροσερή και αρωματική συνταγή για συνοδευτικό
Υλικά για 2 άτομα
- • 30 γρ. λεπτό πλιγούρι
- • 2 μεγάλες ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες
- • 1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
- • 3 κ.της σούπας χυμό λεμονιού και λίγο ακόμη για το τελευταίο ράντισμα
- • 4 ματσάκια μαϊντανό (160 γρ.)
- • 2 ματσάκια δυόσμο (30 γρ.)
- • 1 κ.τ.γλ. μπαχάρι σκόνη ή Baharat (μείγμα μπαχαρικών)
- • 80 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- • αλάτι
- • πιπέρι
- • προαιρετικά μερικούς σπόρους από ρόδι
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε το πλιγούρι σε ένα πολύ λεπτό σουρωτήρι και το ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό μέχρι να καθαρίσει εντελώς από το άμυλο.
- Το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και με ένα κοφτερό μαχαίρι τις κόβουμε σε μικρούς κύβους.
- Τις ρίχνουμε μαζί με τα υγρά τους στο μπολ, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
- Με κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον δυόσμο (μόνο τα φυλλαράκια τους) και τα ρίχνουμε και αυτά στο μπολ με το πλιγούρι.
- Τέλος προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το αλατοπίπερο και προαιρετικά τους σπόρους του ροδιού, δοκιμάζουμε αν θέλει κι άλλο χυμό λεμονιού ή αλατοπίπερο και σερβίρουμε.
Μπρουσκέτες με παρμεζάνα και κολοκυθάκια
Εύκολη και ελαφριά λύση για συνοδευτικό
Υλικά για 2 άτομα
- • 2 κολοκυθάκια
- • 1/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
- • 100 γραμμάρια τριμμένο τυρί παρμεζάνα
- • 2 σκελίδες σκόρδο
- • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- • 15 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
- • άνηθος
- • αλάτι
- • πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τα κολοκυθάκια και τα ξεφλουδίζετε. Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το σκόρδο ψιλοκομμένο και μαγειρεύετε για 1-2 λεπτά με λίγο ελαιόλαδο.
- Προσθέστε τα κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες και μαγειρέψτε για 5 έως 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
- Σε ένα μικρό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα. Χαμηλώστε την εστία και μόλις πάρει βράση, σιγοβράστε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει το τυρί.
- Τοποθετήστε τις φέτες του ψωμιού σε ένα ταψί. Ψήστε για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς, αναποδογυρίζοντας μετά από 5 λεπτά.
- Αφήστε να κρυώσουν. Σερβίρετε με το μείγμα τυριού και τις λωρίδες από κολοκυθάκια και γαρνίρετε με άνηθο.