Συνταγές για νηστεία με στιλ
Αγκινάρες γεμιστές με λαχανικά
Υγιεινό και εύκολο φαγητό για το μεσημεριανό σας
Υλικά για 4 άτομα
• 10-12 καρδιές αγκινάρες καθαρισμένες
• 1 φλιτζάνι αρακά κατεψυγμένο
• 2 μικρά καρότα ξεφλουδισμένα, κομμένα σε κύβους
• 2 μικρές πατάτες, αποφλοιωμένες κομμένες σε κύβους
• 50 ml + 25 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
• 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
• 1 φλιτζάνι νερό
• αλάτι
• φρέσκο μαϊντανό ή φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Τοποθετείτε τις αγκινάρες σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί. Ρίχνετε τα λαχανικά μέσα στις αγκινάρες.
- Προσθέτετε 50 ml ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για περίπου 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς.
- Αφήνετε το πιάτο να κρυώσει πρώτα. Στη συνέχεια, τοποθετείτε τις αγκινάρες σε ένα πιάτο σερβιρίσματος.
- Περιχύνετε 25 ml ελαιόλαδο και γαρνίρετε με μαϊντανό και άνηθο.
Μανιτάρια πλευρώτους ψητά
Εύκολη και ελαφριά λύση για συνοδευτικό
Υλικά για 6 άτομα
• 10 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες
• 4 πακέτα των 500 γραμμαρίων μανιτάρια πλευρώτους
• 1 1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
• θαλασσινό αλάτι
• φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
• 1/3 φλιτζάνι βαλσάμικο ξίδι (ή παραπάνω αν θέλετε)
• ρίγανη
• θυμάρι φρέσκο, τριμμένο
• ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
Εκτέλεση
- Ανάβετε το γκριλ. Λαδώνετε ελαφρώς ένα ρηχό ταψί ή το ταψί του φούρνου και πασπαλίζετε το κομμένο σκόρδο παντού.
- Καθαρίζετε τα μανιτάρια. Τα τοποθετείτε σε μια μεγάλη λεκάνη, βρέχετε τα μανιτάρια με 2/3 φλιτζανιού λάδι και αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά.
- Βάζετε τα μανιτάρια στο ταψί, πάνω από τα σκόρδα.
- Ψήνετε σε απόσταση 15 εκ. μακριά Άρθρο από το γκριλ, αλείφοντας τα κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τα ζουμιά τους.
- Γυρίζετε τα μανιτάρια μια φορά, τα βγάζετε όταν έχουν πάρει χρώμα και έχουν σφίξει λίγο από το ψήσιμο, γύρω στα 15 λεπτά.
- Χτυπάτε το υπόλοιπο λάδι, το ξίδι, λίγο αλάτι, τη ρίγανη και το θυμάρι με το σύρμα και περιχύνετε το μείγμα στα ψημένα μανιτάρια.
- Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον μαϊντανό και σερβίρετε.