«Μουσακάς» με ρεβύθια και μελιτζάνες
Υλικα
• 1 κιλό ρεβύθια
• μελιτζάνες
• Τριμμένο νηστίσιμο κίτρινο τυρί
• μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 500ml σπιτική σάλτσα ντομάτας
• 8 ξερά κρεμμύδια
• αλάτι
• πιπέρι
• κόκκινο γλυκό πιπέρι
• ελαιόλαδο
• 2 δαφνόφυλλα
Εκτελεση
- Φουσκώστε από το βραδυ τα ρεβύθια σε χλιαρό νερό.
- Ξεπλύντε τα 2-3 φορές και βάλτε τα με μπόλικο νερό με αλάτι σε μια κατσαρόλα να βράσουνε. Καθίστε πάνω από την κατσαρόλα και ξαφρίστε μέχρι να μην βγάζει άλλο αφρό.
- Στο μούλτι βάλτε 2 μικρά ξερά κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέστε τα στα ρεβύθια μαζί με 2 δαφνόφυλλα και μια γεμάτη κουταλιά του γλυκού κόκκινο πιπέρι γλυκό
- Αφήστε τα σε σιγανή φωτιά για 2 ώρες μέχρι να βράσουν καλά. Όσο βράζουν, ψήστε τις μελιτζάνες κομμἐνες σε χοντρές φέτες στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο. Επίσης, σε μια κατσαρόλα σωτάρετε τα 6 κρεμμύδια μέτρια, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα σκεπασμένα να ψηθούνε. Μόλις ψηθούνε, ρίξτε σπιτική σάλτσα ντομάτας (400γρ), αλάτι, πιπέρι και αφήστε τα στην άκρη.
- Στραγγίστε πάρα πολύ καλά τα ρεβύθια και πολτοποιήστε τα ελαφρώς με ένα πιρούνι. Ξαναστραγγίστε για να φύγουν όσο περισσότερα ζουμιά.
- Στο ταψί που θα στρώσετε το φαγητό, αλείψτε με ελαιόλαδο και βάλτε μια στρώση μελιτζάνες με λίγο αλάτι και λαδάκι. Μετά βάλτε τα πολτοποιημένα ρεβύθια χωρίς να έχουν καθόλου ζουμί. Μετἀ βάλτε την δεύτερη στρώση μελιτζάνας πάλι προσθέτοντας λἰγο αλάτι και ελαιόλαδο. Στρώστε από πάνω τον μαϊντανό και απλώστε την σάλτσα ντομἀτας από πάνω. Μετά προσθέστε μια καλή στρώση τριμμένο τυρί. Ψήστε στους 200 στο αέρα μέχρι να πάρει χρώμα και να δέσουν όλα τα υλικά.
Κὀβουμε μόνο αφού έχει κρυώσει λίγο για να μην διαλυθεί! Καλή επιτυχία!