Διατροφή

Συνταγές παντζάρι: Τρόποι για να κάνετε το παντζάρι γευστικό

Συνταγές παντζάρι: Τρόποι για να κάνετε το παντζάρι γευστικό
Συνταγές παντζάρι: Τα παντζάρια, ειδικά, είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και C, κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο και ανόργανα νιτρικά άλατα. 

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Τα παντζάρια, ειδικά, είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και C, κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο και ανόργανα νιτρικά άλατα. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση τους μπορεί να σας δώσει ένα καθαρό, λαμπερό δέρμα, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και τα επίπεδα ενέργειας, να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να ελέγξει την υψηλή αρτηριακή πίεση σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PubMed Central. Αυτό που είναι ακόμα πιο λυπηρό είναι το γεγονός ότι, παρόλο που γνωρίζουμε όλα αυτά τα οφέλη, δεν τρώμε αρκετά από αυτό το ταπεινό λαχανικό. Όμως, πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε το παιχνίδι τώρα. Βρήκαμε λοιπόν οκτώ λαχταριστές συνταγές με παντζάρια. 


1. Μια ορεκτική παντζαροσαλάτα για αρχή
Τίποτα δεν λειτουργεί καλύτερα από την κατανάλωση παντζαριού σε ωμή μορφή. Τι καλύτερο από μια σαλάτα για αυτό; Συνεχίστε, προσθέστε τα αγαπημένα σας λαχανικά μαζί με τα ξεφλουδισμένα και κομμένα παντζάρια, προσθέστε τα με σάλτσες σαλάτας της επιλογής σας, γαρνίρετε με λίγο τυρί ή ρόδι, προσθέστε μια νότα λάιμ και το νόστιμο μπολ με καλοσύνη είναι έτοιμο.

2. Ξεφύγετε από την κλασική boondi raita
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το παντζάρι καταναλώνεται καλύτερα ωμό – γι’ αυτό τρίψτε το και προσθέστε το στην κλασική σας boondi raita. Ακόμα καλύτερα, προσθέστε το σε απλό τυρόπηγμα για να φτιάξετε παντζάρι raita. Εμπιστευτείτε μας, με λίγο αλάτι, ψιλοκομμένο κόλιανδρο, κόκκινο τσίλι σε σκόνη και λίγο ρόδι – αυτή η raita θα σας κάνει να ξεχάσετε αυτά που είχατε πριν.

3. Paratha με παντζάρια για τη νίκη
Τρίψτε τα παντζάρια, προσθέστε αλάτι, τσίλι, ψιλοκομμένο κόλιανδρο και ajwain για να φτιάξετε τη γέμιση paratha. Τώρα, γεμίστε το σε μια μπάλα ζύμης και μαγειρέψτε όπως θα έκανε μια paratha. Et voila–το υγιεινό, νόστιμο πρωινό είναι έτοιμο.

4. Δοκιμάστε τσιπς παντζαριών
Γνωρίζουμε πόσο αγαπάτε τα τηγανητά φαγητά και πιθανότατα σκεφτόσασταν να τηγανίσετε φέτες παντζαριού. Τι νόημα έχει όμως να τρώτε κάτι υγιεινό τηγανίζοντάς το; Δοκιμάστε λοιπόν αυτό: κόψτε ένα παντζάρι σε λεπτά και μακριά κομμάτια. Τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και μπαχαρικά της αρεσκείας μας και απλώς ψήνουμε (ή τηγανίζουμε στον αέρα) για να απολαύσετε τραγανά πατατάκια παντζαριού. Δοκιμάστε αυτά τα πατατάκια με χούμους ή ντιπ με κρέμα.

5. Το τουρσί παντζάρι
τα κομμάτια παντζαριού σε ξύδι και προσθέστε αλάτι μαζί με μερικά κομμάτια πράσινο τσίλι για λίγη γεύση. Αφήστε το να μαριναριστεί για μια εβδομάδα και τάδα! Το τουρσί παντζαριού είναι έτοιμο. Επιπλέον, μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα βάζο και να διατηρηθεί σε δροσερό μέρος για μέρες μαζί, ξέρετε.

6. Τι θα λέγατε για τσάτνεϊ παντζαριού;
Ανακατέψτε κόλιανδρο, παντζάρι, φύλλα μέντας, φρέσκο ​​σκόρδο, χυμό λεμονιού, αλάτι, κόκκινο τσίλι σε σκόνη και μερικά κομμάτια αποφλοιωμένο ωμό μάνγκο (αν μπορείτε να το βρείτε). Χτυπήστε το στο μπλέντερ μέχρι να πετύχετε την επιθυμητή συνοχή και το τσάτνεϊ παντζαριού σας είναι έτοιμο. Συνοδέψτε το με parathas, pakodas, πατατάκια, ωμά μπαστούνια καρότου, rotis και ό,τι άλλο κρίνετε κατάλληλο.