Τα τρόφιμα αμέσως μετά την αγορά τους, πρέπει να αποθηκεύονται σωστά, τηρώντας πάντα τους κανόνες σωστής αποθηκευτικής πρακτικής.
Η σωστή αποθήκευση προφυλάσσει τα τρόφιμα από:
- Γρήγορη ανάπτυξη των μικροβίων
- Πιθανές επιμολύνσεις
- Υποβάθμιση ποιότητας
- Η Σωστή Αποθήκευση προφυλάσσει τους καταναλωτές από:
- Τροφικές δηλητηριάσεις
- Μείωση θρεπτικών συστατικών
- Συνθήκες Αποθήκευσης
Ξηρή αποθήκευση:
Θερμοκρασία Περιβάλλοντος (10–21οC) και Σχετική Υγρασία 50-60%
- Είδη: κονσέρβες, ζυμαρικά, όσπρια, άλευρα, ψωμί, παξιμάδια, δημητριακά, μαρμελάδες, ξηροί καρποί, σοκολατοειδή κ.α.
- Συντήρηση/Ψύξη:
- Θερμοκρασία 1-5οC και Σχετική Υγρασία 75%
- Είδη: κρέας, ψάρια, τυριά, γαλακτοκομικά, αλλαντικά, ζύμες, Delicatessen (πχ σαλάτες), μερικά οπωροκηπευτικά κ.α.
- Κατάψυξη:
- Θερμοκρασία <-18οC -> Είδη: κατεψυγμένο κρέας, ψάρια, λαχανικά κτλ
Κανόνες Σωστής Αποθηκευτικής Πρακτικής
• Τα προϊόντα πρέπει να αποθηκεύονται σε χώρους με τις κατάλληλες συνθήκες, Θερμοκρασίας και Υγρασίας που να ελέγχονται.
• Ο αποθηκευτικός χώρος, πρέπει να έχει σωστή κατασκευαστική υποδομή και να είναι κατάλληλος, για να διατηρεί την σωστή θερμοκρασία και υγρασία.
• Τακτική συντήρηση του τεχνικού εξοπλισμού
• Εφαρμογή καθαρισμού σε τακτά χρονικά διαστήματα
• Εφαρμογή συστήματος απεντόμωσης & μυοκτονίας (όποτε χρειάζεται ή εμφανιστεί ξενιστής)
• Τα προϊόντα, δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το δάπεδο ή τους τοίχους (απόσταση τουλάχιστον 10cm)
• Απαγορεύεται η αποθήκευση προϊόντων, κάτω από μέρη που απορρέουν νερό ή ψυκτικά υγρά
• Συνιστάται η τοποθέτηση ωμών προϊόντων κάτω από προϊόντα έτοιμα προς κατανάλωση
• Τα προϊόντα, πρέπει να έχουν κατάλληλη συσκευασία
• Σωστή ανακύκλωση των προϊόντων (First In- First Out, FIFO)
Σωστή διαχείριση Απορριμμάτων :
• Απορρίμματα τροφών δεν πρέπει να συσσωρεύονται στην κουζίνα
• Μη γεμίζετε το νεροχύτη με απορρίμματα, γιατί εκεί οι συνθήκες είναι ιδανικές για ανάπτυξη βακτηρίων
• Τα απορρίμματα πρέπει να τοποθετούνται σε περιέκτες που κλείνουν ερμητικά, να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται
• Μη παραγεμίζετε τις σακούλες απορριμμάτων και να πετάτε τα σκουπίδια από τρόφιμα καθημερινά
• Να πλένετε τα χέρια σας αφού πιάσετε τις σακούλες απορριμμάτων
• Να μεταφέρετε σφραγισμένες τις σακούλες απορριμμάτων
• Μη μεταφέρετε απορρίμματα την τουαλέτας μέσα στην κουζίνα
Ειδικές Απαιτήσεις
• Χημικές ουσίες, όπως απορρυπαντικά, απολυμαντικά, εντομοκτόνα κα, πρέπει να τοποθετούνται σε ξεχωριστό ντουλάπι
• Τα αποθηκευμένα προϊόντα, να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να αφήνεται χώρος για αερισμό
• Τα συσκευασμένα προϊόντα, πρέπει να τοποθετούνται κατάλληλα, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για να πέσουν, να ανοίξουν ή να σπάσουν
• Μετά το άνοιγμα των συσκευασιών το περιεχόμενο πρέπει να μεταφέρεται σε καθαρό περιέκτη με καπάκι που να κλείνει ικανοποιητικάΤα φωτοευαίσθητα προϊόντα (πχ πατάτες), πρέπει να τοποθετούνται σε σκοτεινό χώρο
• Τα άλευρα, οι αποξηραμένες τροφές και τα δημητριακά να τοποθετούνται σε κλειστά δοχείαΟι αποθήκες και τα αποθηκευμένα προϊόντα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για την ύπαρξη ληγμένων, την παρουσία ξενιστών, για τυχόν αλλοιώσεις κτλ
Ειδικές Απαιτήσεις (Για ψυγεία/καταψύκτες)
• Ποτέ μην τοποθετείτε ασυσκεύαστα τρόφιμα στο ψυγείο ή την κατάψυξη Χρησιμοποιείτε δοχεία, περιέκτες ή διαφανείς μεμβράνες για το σκοπό αυτό
• Τοποθετήστε τα τρόφιμα με τη σωστή σειράΜην αφήνετε την πόρτα του ψυγείου ανοικτήΜην τοποθετείτε ποτέ ζεστό φαγητό στο ψυγείοΜην ανοιγοκλείνετε την πόρτα του ψυγείου χωρίς λόγοΒεβαιωθείτε για την καλή λειτουργία του ψυγείουΜην υπερφορτώνετε το ψυγείο και ποτέ μην τοποθετείτε τρόφιμα μπροστά από την έξοδο ή είσοδο του αέραΠΟΤΕ μην καταψύχετε προϊόντα που έχουν ήδη αποψυχθείΦρέσκο κρέας, ψάρι, πουλερικά τοποθετήστε τα σε περιέκτη που δεν στάζει και σκεπάστε τα με μεμβράνηΙχθυηρά σε πάγο -> Ολόκληρα ψάρια: άμεση επαφή με τον πάγο
• -> Φιλέτα ψαριών: όχι άμεση επαφή με τον πάγο, τοποθέτηση ενδιάμεσα μεμβράνης
• -> Οστρακοειδή: τοποθέτηση σε δίσκο επάνω σε πάγο. Σε περίπτωση τοποθέτησης σε ψυγείο τότε στους 7οC (Υποχρέωση: Να είναι πάντα ζωντανά)
Λαχανικά, φρούτα (ψυγείου):
• -> Μην τα πλένετε πριν την αποθήκευση
• -> Τοποθετείστε τα χωριστά από τα υπόλοιπα τρόφιμα
Αυγά, ασπράδια/κρόκοι, αποθήκευση σε <=5οC
UHT, ασηπτικές συσκευασίες, κονσέρβες κ.ά., μετά το άνοιγμα να τοποθετούνται σε άλλο περιέκτη και στο ψυγείο
Προϊόντα τροποποιημένης ατμόσφαιρας, να απορρίπτονται, όταν παρουσιάζουν σχισμένη ή κατεστραμμένη συσκευασία
Σοκολατοειδή <=12-13οC
Γλυκίσματα, τούρτες <=5οC
Με την συνεργασία του Κωνσταντίνου Αποστολάκης- Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc, Χημεία & Τεχνολογία Τροφίμων, ΒSc . Συνεργάτης Logodiatrofis.gr