Στις Μπλε Ζώνες, τις περιοχές δηλαδή του πλανήτη όπου παρατηρείται μακροζωία, πέρα από τον συνολικό τρόπο ζωής που κυριαρχεί αβίαστα, υπάρχουν και συγκεκριμένες μέθοδοι μαγειρικής που ακολουθούν πιστά, τις οποίες και κατέγραψε παρακολουθώντας τες από κοντά ο αμερικανός συγγραφές Dan Buettner για το βιβλίο του “The Blue Zones Kitchen” Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δικές του καταγραφές, οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες μπορεί να καταναλώνουν κρέας και γλυκά, αλλά τα έχουν κυρίως ως εορταστικά εδέσματα κι όχι στην καθημερινότητά τους. Τα καθημερινά τους γεύματα είναι πιο απλά, με φρέσκα φυτικά υλικά και με συνταγές που στην πλειοψηφία τους χρειάζονται λιγότερο από μισή ώρα. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι τα περισσότερα υλικά είναι οικονομικά, όπως όσπρια, ολική άλεση, βότανα, λαχανικά, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι δεν χρειάζεται κανείς να είναι πλούσιος για να είναι υγιής. Ίσως μάλιστα να ισχύει και το αντίθετο.
Με βάση, λοιπόν, την εμπειρία του από την επαφή με αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες των Μπλε Ζωνών, ο συγγραφέας προτείνει:
- Χρησιμοποιήστε λιγότερα υλικά
Στις Μπλε Ζώνες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περίπου 20 υλικά ξανά και ξανά, κάτι που ίσως τους προστατεύει από την υπερφαγία υποστηρίζοντας και το ανοσοποιητικό τους. Θα συμπληρώσω, ωστόσο, ότι η ποικιλία σε λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους μπορεί να ωφελήσει, οπότε φροντίστε σε αυτά τα 20 περίπου υλικά να συμπεριλάβετε αποκλειστικά φυτικές τροφές. - Δώστε βάση στα σταυρανθή λαχανικά
Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι κ.ο.κ. έχει αποδειχτεί ότι προστατεύουν την καρδιά, απομακρύνουν τον κίνδυνο καρκίνου και μειώνουν το οξειδωτικό στρες. Στη Σαρδηνία, μάλιστα, προσθέτουν σταυρανθή λαχανικά καθημερινά στη μινεστρόνε τους, κάτι που φαίνεται να παρουσιάζει διαφορά στη λειτουργία του θυρεοειδούς και να τους βοηθά να ζουν περισσότερο. - Χαρίστε γεύση στα όσπρια
Στις Μπλε Ζώνες, τα όσπρια είναι πρωταγωνιστές. Μαγειρεύονται σε σούπες, ζωμούς, εμπλουτίζονται με μπαχαρικά, συνοδεύονται με λαχανικά και δίνουν υπέροχα πιάτα. Συν τοις άλλοις, τα όσπρια, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί αποτελούν πολύ πιο υγιεινή πηγή πρωτεΐνης σε σχέση με το κρέας ή τα αυγά, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, επιτρέποντας και σε άλλες γεύσεις να φανούν. Και το καλύτερο; Είναι σούπερ οικονομικά.
- Τελειώστε τα πιάτα σας με ωμό ελαιόλαδο
Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου διασπώνται γρήγορα όταν τα έλαια ζεσταίνονται σε θερμοκρασίες πάνω από το σημείου καπνού, δηλαδή τη θερμοκρασία στην οποία μια λιπαρή ύλη διασπάται. Σε κάθε λάδι αυτή η θερμοκρασία είναι διαφορετική και στο ελαιόλαδο είναι οι 190 βαθμοί Κελσίου. Στις Μπλε Ζώνες, προσθέτουν ωμό ελαιόλαδο στο ψωμί, στα λαχανικά, στις σούπες και τους ζωμούς τους, ώστε να απολαμβάνουν και τη γεύση, αλλά και τα καλά λιπαρά του.