Αν ψάχνετε κάτι διαφορετικό και συνάμα θρεπτικό για το οικογενειακό μεσημεριάτικο τραπέζι, σου έχουμε τη λύση! Το συκώτι αποτελεί ένα ιδανικό πιάτο, το οποίο θα δώσει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, το σίδηρο και τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. η καλύτερη επιλογή για συνοδευτικό είναι ο πουρές από πατάτα. Δοκιμάστε το και θα καταλάβετε κι εσείς πόσο απολαυστικό φαγητό είναι!
Η πιο εύκολη συνταγή με συκώτι
Υλικά συνταγής:
Για τον πουρέ:
- 3 μεγάλες πατάτες ψησίματος
- 1/2 κ.γ. ελαιόλαδο
- 150ml πλήρες γάλα
- 1 κ.σ. βούτυρο
- πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Για το μυρωδάτο βούτυρο:
- 100γρ βούτυρο, μαλακωμένο
- 1/2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Για το συκώτι:
- 1 κ.σ. απλό αλεύρι
- 200γρ συκώτι αρνιού, κομμένο και κομμένο σε 2 κομμάτια (πάχους περίπου 1 εκ.)
- 1-2 κ.σ. ηλιέλαιο
- μικρή χούφτα μίνι κρεμμύδια τουρσί
- 2 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες
Παρασκευή συνταγής:
- Θερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Τρυπάτε τις πατάτες παντού με ένα διχάρι, τρίβετε με λάδι και ψήνετε απευθείας στο ράφι του φούρνου για 1 ώρα και 20 λεπτά. Μόλις μαγειρευτεί, αφήστε το για 10-15 λεπτά ή μέχρι να κρυώσει αρκετά για να το χειριστεί, στη συνέχεια κόψτε στη μέση, βγάλτε τη σάρκα πατάτας και σπρώξτε την μέσα από ένα ρύζι πατάτας ή σουρωτήρι. Καλύψτε μέχρι να χρειαστεί.
- Ανακατέψτε τα συστατικά βουτύρου και τα μυρωδικά μαζί, απλώστε τα σε ένα ξύλο κοπής, κυλήστε τα και περιστρέψτε τις άκρες σφιχτά ώστε να μοιάζει με κράκερ. Βάζουμε στην κατάψυξη για 10-15 λεπτά να σφίξει.
- Ζεσταίνετε το γάλα και το βούτυρο για τον πουρέ σε μια κατσαρόλα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αρχίσει να σιγοβράζει το μείγμα. Ρίξτε αυτό πάνω τη πατάτα, πολτοποιήστε και πασπαλίστε πάνω με μοσχοκάρυδο και λίγο καρύκευμα. Διατηρείτε ζεστό ή ξαναζεσταίνετε όταν σερβίρετε.
- Ζεσταίνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνετε το αλεύρι και το χρησιμοποιείτε για να πασπαλίσετε πολύ ελαφρά το συκώτι. Ρίξτε το λάδι στο καυτό τηγάνι, αλατοπιπερώνετε καλά το συκώτι με θαλασσινό αλάτι και στη συνέχεια τηγανίζετε για όχι περισσότερο από 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Μεταφέρετε σε ένα πιάτο και καλύπτετε με αλουμινόχαρτο.
- Χαμηλώστε τη φωτιά, αλλά όσο το λάδι είναι ακόμα ζεστό, προσθέστε τα κρεμμύδια τουρσί. Καθώς τα κρεμμύδια αρχίζουν να καραμελώνουν, τα βάζετε στο πιάτο με το συκώτι. Προσθέστε το σκόρδο στο τηγάνι, το οποίο μέχρι τώρα θα πρέπει να είναι αρκετά δροσερό για να μην το κάψετε. Προσθέστε λίγο λάδι στο τηγάνι αν φαίνεται στεγνό. Μόλις το σκόρδο αρχίσει να μαλακώνει αλλά να μην έχει καθόλου χρώμα, προσθέστε 4-5 λεπτές φέτες από το βούτυρο μαϊντανού και μερικούς από τους χυμούς του συκωτιού. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το βούτυρο να λιώσει αλλά όχι το χρώμα.
- Συσσωρεύστε τον πουρέ σας σε δύο πιάτα, από πάνω με το συκώτι, κομμένο σε φέτες αν θέλετε, και τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια, ραντίστε γενναιόδωρα πάνω από το βούτυρο. Σερβίρετε με τραγανή σαλάτα μουστάρδας.
Καλή όρεξη!!!