Όλοι έχουν ακούσει για το παλιό καλό ρητό: «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Είναι μια φράση που υποδηλώνει ότι τα μήλα ήταν ίσως τα πρώτα που χαρακτηρίστηκαν ως «υπερτροφή», πολύ πριν αυτός ο όρος γίνει δημοφιλής. Αλλά τώρα, δεν περνά ούτε μια εβδομάδα χωρίς μια νέα υπερτροφή να εμφανίζεται στα social media, που υπόσχεται να προσφέρει εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Οι πρόσφατες τρέλες περιλαμβάνουν κινόα, σπόρους chia και λάχανο.
Πόσες συχνά μπορουμε να καταναλώνουμε υπερτροφές;
Το πιο σημαντικό πράγμα, ωστόσο, είναι αν τρώτε κάτι σαν λάχανο τέσσερις φορές την εβδομάδα υποστηρίζει πραγματικά την υγεία των οστών σας. Ή μήπως κάποιος έκανε την καλύτερη εκστρατεία μάρκετινγκ ποτέ; Ο ειδικός τροφίμων και διατροφής, ο αναπληρωτής καθηγητής Jayashree Arcot από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του UNSW, λέει ότι ο όρος υπερτροφές μερικές φορές χρησιμοποιείται χαλαρά από τους «γκουρού του τρόπου ζωής». Αν και δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτός ορισμός για τις «υπερτροφές», υπάρχει μια εκτίμηση των οφελών για την υγεία λόγω της παρουσίας βιοδραστικών ουσιών και ενώσεων που βρίσκονται σε αυτά.
“Επιστημονικά, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα ως υπερτροφή – βασικά αναφέρονται σε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ή ενώσεις που έχουν ιδιότητες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία – αλλά με μια αξιοσημείωτη ετικέτα”, λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Arcot.Ωστόσο, ο όρος μπορεί δυστυχώς να παραπλανήσει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι ορισμένα τρόφιμα έχουν απίστευτες θρεπτικές και υγιεινές ιδιότητες και η κατανάλωσή τους μπορεί να λύσει κάθε πρόβλημα υγείας. Αν και δεν υπάρχει μια μοναδική ομάδα τροφίμων που να κατέχει το κλειδί για την απελευθέρωση των μεγάλων οφελών για την υγεία, γνωρίζουμε ότι ορισμένα τρόφιμα είναι καλύτερα για εμάς από άλλα. τι τρώμε.
Η τροφή από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την υγεία – αλλά μπορεί να παίξει ρόλο ως μέρος ενός ολιστικού σχεδίου θεραπείας. Εάν ο στόχος είναι να χάσετε βάρος, η κατανάλωση μιας υπερτροφής όπως τα βατόμουρα δεν θα το πετύχει αυτό από μόνη της. Ωστόσο, είναι η εύρεση της ισορροπίας του σωστού συνδυασμού αυτών των τροφών και σε μέτριες ποσότητες, ώστε να έχει κάποιου είδους αντίκτυπο στην υγεία. Αργότερα, ο όρος «υπερτροφές» εισήχθη για να περιγράψει τρόφιμα με στοχευμένα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, κάθε τρόφιμο μπορεί να ταξινομηθεί ως λειτουργικό—καθώς όλα έχουν κάποια επίδραση στο σώμα.
Γνωρίζουμε ότι το να πίνουμε γάλα, το οποίο έχει υψηλές συγκεντρώσεις ασβεστίου, είναι εξαιρετικό για την ενίσχυση των οστών και των δοντιών μας ή ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α κάνει θαύματα για την υγεία των ματιών μας. Από τη μία πλευρά, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά συνήθως αποφεύγονται λόγω του κινδύνου αύξησης της χοληστερόλης. Αλλά αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό για κάποιον που βρίσκεται ήδη σε υψηλό κίνδυνο, επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν επίσης καλά λιπαρά, όπως το αβοκάντο και οι σπόροι chia. χαιρετίζονται ως υπερτροφές.