Ωστόσο, η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη λόγω των γρήγορων ρυθμών ζωής.
Γι’ αυτό μια καλή ιδέα είναι να εισάγετε super foods στη διατροφή σας. Είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία ελαχιστοποιούν την κυτταρική βλάβη, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες. Η κατανάλωσή τους μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο σίγουροι ότι παίρνετε αυτό που χρειάζεστε από τη διατροφή σας.
Super food 1: Σταφύλια σε όλα τα χρώματα
Τα σταφύλια, ειδικά τα σκούρα χρώματα από αυτά, είναι γεμάτα με φυτοχημικά, αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις. Δύο από αυτά τα φυτοχημικά, η ανθοκυανίνη και η προανθοκυανιδίνη, μπορεί να είναι ιδιαίτερα καλά για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα σταφύλια περιέχουν επίσης βιταμίνη C και σελήνιο.
Super food 2: Βατόμουρα
Πρόσφατες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα βατόμουρα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και μείωση της φλεγμονής. Τα βατόμουρα περιέχουν πολλές από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που είναι γνωστό ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μαζί με βασικά φυτοχημικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.
Super food 3: Κόκκινα μούρα
Τα μούρα, ειδικά τα σμέουρα και οι φράουλες, περιέχουν ελαγικό οξύ, ένα άλλο φυτοχημικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από παράγοντες που προκαλούν καρκίνο στη διατροφή και το περιβάλλον.
Super food 4: Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι ένα από τα πιο ισορροπημένα τρόφιμα στον πλανήτη. Προσφέρουν μια καλή δόση «υγιών» λιπαρών μαζί με μια μικρότερη ποσότητα πρωτεΐνης και υδατανθράκων. Κάθε τύπος ξηρού καρπού προσφέρει ένα μοναδικό σύμπλεγμα μεταλλικών στοιχείων, φυτοχημικών και καλών λιπαρών. Τα καρύδια είναι τα υψηλότερα σε φυτικά ωμέγα-3, για παράδειγμα, ενώ τα καρύδια της Βραζιλίας είναι καλύτερα για την πρόσληψη του σεληνίου. Οι περισσότεροι ξηροί καρποί περιέχουν επίσης φυτοχημικά όπως η ρεσβερατρόλη και οι φυτικές στερόλες, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.