Διατροφή

Sugar free: Η αλήθεια πίσω από τα σνακ χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Sugar free: Η αλήθεια πίσω από τα σνακ χωρίς προσθήκη ζάχαρης
Sugar free: Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης έχει συνδεθεί με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι ηπατικές διαταραχές, οι οδοντικές κοιλότητες και η στεφανιαία νόσος.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η ζάχαρη είναι ένα είδος υδατάνθρακα που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Ενώ πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τη ζάχαρη ως λευκή επιτραπέζια ζάχαρη, περιλαμβάνει επίσης φρουκτόζη, γαλακτόζη, γλυκόζη, λακτόζη και μαλτόζη. Το σώμα μας διασπά τη ζάχαρη για να τη χρησιμοποιήσει ως καύσιμο και ενέργεια. Η ζάχαρη μπορεί να βρεθεί στη διατροφή μας φυσικά τρώγοντας φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά. Πολλά τρόφιμα είναι επεξεργασμένα και περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη που δεν είναι απαραίτητη για να χρησιμοποιήσει το σώμα μας για καύσιμα και ενέργεια.


Επίδραση της ζάχαρης στην υγεία σας

Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης έχει συνδεθεί με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι ηπατικές διαταραχές, οι οδοντικές κοιλότητες και η στεφανιαία νόσος. Το 2016, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι τα άτομα δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από το 10% των θερμίδων τους από ζάχαρη. Έκτοτε, συνέστησαν περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης σε λιγότερο από το 5% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία που παρατηρούνται από την αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης.

Υποκατάστατα ζάχαρης σε σνακ χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Υπάρχει μια ποικιλία υποκατάστατων ζάχαρης που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις Ηνωμένες Πολιτείες ενέκρινε τα ακόλουθα υψηλής έντασης υποκατάστατα ζάχαρης που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα:

  • Ασπαρτάμη
  • Σουκραλόζη
  • Σακχαρίνη
  • Καθαρισμένα εκχυλίσματα φύλλων στέβιας

Τα υποκατάστατα ζάχαρης έχουν γλυκιά γεύση χωρίς να περιέχουν ζάχαρη και έχουν λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη. Τα τρόφιμα και τα σνακ που φέρουν την ένδειξη «χωρίς ζάχαρη», «κέτο» ή «χαμηλά σε υδατάνθρακες», συνήθως περιέχουν ένα υποκατάστατο ζάχαρης. Τα σνακ χωρίς προσθήκη ζάχαρης μπορεί να έχουν πιο γλυκιά γεύση από τα σνακ με ζάχαρη. Αυτό οφείλεται στη διαφορετική ισχύ των τεχνητών γλυκαντικών. Απαιτούνται μόνο μικρές ποσότητες τεχνητού γλυκαντικού για να αποκτήσετε την επιθυμητή γλυκύτητα.

Οφέλη για την υγεία των υποκατάστατων ζάχαρης

Η εστίαση στη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης στις δίαιτες έχει οδηγήσει σε αύξηση των τεχνητών και φυσικών γλυκαντικών που αντικαθιστούν τη ζάχαρη σε σνακ όπως δημητριακά πρωινού, ψημένα προϊόντα, μαρμελάδες, παγωτά και σάλτσες. Οι άνθρωποι μπορεί να στραφούν σε σνακ και ποτά χωρίς προσθήκη ζάχαρης λόγω των αντιληπτών οφελών για την υγεία τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Όταν η ζάχαρη ή το σιρόπι καλαμποκιού αντικαθίσταται με υποκατάστατα ζάχαρης, επιτρέπει στους ανθρώπους να τρώνε τροφές που απολαμβάνουν ενώ χάνουν βάρος.

Αυτό οφείλεται στη χαμηλότερη θερμιδική πρόσληψη υποκατάστατων ζάχαρης. Τα υποκατάστατα ζάχαρης έχει αποδειχθεί ότι δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα τερηδόνας με τη ζάχαρη. Πολλά άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη μπορεί να στραφούν σε σνακ χωρίς ζάχαρη για να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα τους. Το σώμα μας δεν μεταβολίζει τα υποκατάστατα ζάχαρης ως υδατάνθρακες όπως συμβαίνει με τη ζάχαρη, η οποία επιτρέπει στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να παραμένουν πιο σταθερά.

Αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των υποκατάστατων ζάχαρης

Υπήρξε κάποια διαμάχη σχετικά με το εάν τα υποκατάστατα ζάχαρης που βρίσκονται σε κανένα σνακ ζάχαρης δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα υποκατάστατα ζάχαρης που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο για απώλεια βάρους, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε ποτά διαίτης, προκάλεσαν στην πραγματικότητα αύξηση βάρους. Αυτό μελετήθηκε περαιτέρω σε ζώα. Αυτή η μελέτη έδειξε επίσης αύξηση βάρους ως αποτέλεσμα των υποκατάστατων ζάχαρης. Από αυτή τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η γλυκιά γεύση του τεχνητού γλυκαντικού προκάλεσε την αποθήκευση σακχάρων στο αίμα στους ιστούς του σώματος.

Δεδομένου ότι τα τεχνητά γλυκαντικά δεν αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, προκάλεσαν πτώση του σακχάρου στο αίμα, η οποία στη συνέχεια οδήγησε σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων για τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Η αυξημένη αύξηση των θερμίδων πιστεύεται ότι προκάλεσε την αύξηση βάρους που παρατηρήθηκε σε αυτή τη μελέτη. Μελέτες σε ζώα τεχνητών γλυκαντικών έχουν δείξει ότι μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους, όγκους εγκεφάλου και καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι μπορούν να προκαλέσουν ορισμένους τύπους καρκίνου. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί η πραγματική έκταση αυτών των επιπτώσεων στους ανθρώπους.