Διατροφή

Strudel Βερίκοκο: Ένα απολαυστικό επιδόρπιο για όλους όσους αγαπούν τα βερίκοκα

Strudel Βερίκοκο: Ένα απολαυστικό επιδόρπιο για όλους όσους αγαπούν τα βερίκοκα
Strudel Βερίκοκο: Το στρούντελ βερίκοκου είναι ένα πεντανόστιμο ζύμη που συνδυάζει την πικρή γεύση των βερίκοκων με τις γλυκές και λεπιές στρώσεις ζύμης στρούντελ. Αυτό το παραδοσιακό επιδόρπιο είναι δημοφιλές στην κουζίνα της Κεντρικής Ευρώπης

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το στρούντελ βερίκοκου είναι ένα πεντανόστιμο γλυκό που συνδυάζει την πικρή γεύση των βερίκοκων με τις γλυκές και λεπτές στρώσεις ζύμης στρούντελ. Αυτό το παραδοσιακό επιδόρπιο είναι δημοφιλές στην κουζίνα της Κεντρικής Ευρώπης, ιδιαίτερα στην Αυστρία και τη Γερμανία, και είναι ιδανικό για κάθε περίσταση. Ακολουθεί μια απλή συνταγή και μερικές συμβουλές για να φτιάξετε ένα λαχταριστό στρούντελ βερίκοκου.


Συστατικά

Για τη ζύμη στρούντελ:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι νερό, χλιαρό
  • 1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι

Για τη γέμιση:

  • 1 1/2 κιλό φρέσκα βερίκοκα, χωρίς κουκούτσι και κομμένα σε φέτες
  • 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
  • 1/4 φλιτζάνι αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • 1/4 φλιτζάνι σταφίδες (προαιρετικά)
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο

Οδηγίες

Ετοιμάζουμε τη ζύμη:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το λάδι και το ξύδι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Ζυμώνουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Σκεπάζουμε με ένα υγρό πανί και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα βερίκοκα σε φέτες, τη ζάχαρη, την τριμμένη φρυγανιά, τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα, την κανέλα, τις σταφίδες (αν χρησιμοποιούμε) και το ξύσμα λεμονιού. Αφήνω στην άκρη.

Ανοίγουμε τη ζύμη:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C. Τοποθετήστε μια μεγάλη πετσέτα κουζίνας σε μια επίπεδη επιφάνεια και πασπαλίστε την με αλεύρι.
Ανοίγουμε τη ζύμη στην πετσέτα και στη συνέχεια την απλώνουμε απαλά με τα χέρια μας, δουλεύοντας από το κέντρο προς τις άκρες, μέχρι να γίνει πολύ λεπτή και διάφανη. Θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να καλύπτει την πετσέτα.

Συγκεντρώστε το Στρούντελ:

Αλείφουμε την τεντωμένη ζύμη με λιωμένο βούτυρο. Απλώστε τη γέμιση βερίκοκου ομοιόμορφα πάνω από τη ζύμη, αφήνοντας ένα περίγραμμα 1 ίντσας γύρω από τις άκρες.
Χρησιμοποιώντας την πετσέτα για βοήθεια, κυλήστε απαλά τη ζύμη σε σχήμα κορμού, ξεκινώντας από μια από τις κοντές πλευρές. Τυλίξτε τις άκρες και τοποθετήστε το στρούντελ με τη ραφή προς τα κάτω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Ψήστε το Στρούντελ:

Αλείψτε το πάνω μέρος του στρούντελ με λιωμένο βούτυρο. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Σερβίρισμα:

Αφήστε το στρούντελ να κρυώσει λίγο πριν το κόψετε. Σερβίρετε ζεστό, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και ίσως μια μπάλα παγωτό βανίλια ή μια κούκλα σαντιγί.

Χρησιμοποιήστε φρέσκα βερίκοκα: Τα φρέσκα βερίκοκα παρέχουν την καλύτερη γεύση και υφή. Εάν είναι εκτός εποχής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα βερίκοκα εμποτισμένα σε ζεστό νερό για να τα ενυδατώσετε. Τεντώστε τη ζύμη προσεκτικά: Το κλειδί για ένα καλό στρούντελ είναι μια πολύ λεπτή ζύμη. Πάρτε το χρόνο σας και να είστε ευγενικοί για να αποφύγετε το σκίσιμο. Πειραματιστείτε με τις γεμίσεις: Ενώ τα βερίκοκα είναι νόστιμα, μπορείτε να δοκιμάσετε άλλα φρούτα όπως μήλα, κεράσια ή δαμάσκηνα για ποικιλία. Το στρούντελ βερίκοκου είναι ένα απολαυστικό επιδόρπιο που αναδεικνύει την αρμονία των τάρτων βερίκοκων και της γλυκιάς, βουτυράτης ζύμης. Απολαύστε αυτό το κέρασμα με την οικογένεια και τους φίλους σας για μια ειδική περίσταση ή απλώς ως ένα ανακουφιστικό σπιτικό επιδόρπιο.