«Η πιθανή επιρροή του ανθρώπινου μικροβιώματος, που αποτελείται από περισσότερα από 3 εκατομμύρια γονίδια και της τάξης των 1014 μικροοργανισμών, στην υγεία και την ευημερία είναι βαθιά», δήλωσε ο καθηγητής John Pezzuto του Πανεπιστημίου Western New England και οι συνεργάτες του. «Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αξιοσημείωτα βήματα στην έρευνα του μικροβιώματος έχουν παράσχει τα εργαλεία και τη γνώση που επιτρέπουν την ουσιαστική διερεύνηση της επίδρασης αυτού του «ιστού» στην ανθρώπινη υγεία και ασθένειες».
«Λέξεις όπως πρεβιοτικό, προβιοτικό, συμβιοτικό, ευβίωση και δυσβίωση ενσωματώνονται πλέον συνήθως στο συνηθισμένο λεξικό της λαϊκής και επιστημονικής κοινότητας. Η αγορά έχει επεκταθεί σε μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με σημαντική ανάπτυξη να αναμένεται στο μέλλον, μέσω της παροχής προϊόντων σχεδιασμένων για ανθρώπους καθώς και άλλα θηλαστικά. Ένας τομέας ενδιαφέροντος για εμάς είναι η πιθανή επίδραση των σταφυλιών στην υγεία», πρόσθεσε. «Η διατροφική κατανάλωση είναι διαδεδομένη, όπως αντικατοπτρίζεται από την παραγωγή άνω των 6 εκατομμυρίων τόνων ετησίως μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Με βάση τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ή τις μελέτες που διεξήχθησαν με ζωικά μοντέλα, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν μια σειρά αποκρίσεων που μεσολαβεί το σταφύλι στην αθηροσκλήρωση, τη φλεγμονή, τον καρκίνο, την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, τις επιδράσεις του ΚΝΣ, την οστεοαρθρίτιδα, τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και την όραση». Η μελέτη τους διάρκειας οκτώ εβδομάδων περιελάμβανε 29 υγιείς άντρες (ηλικίας 24-55 ετών) και γυναίκες (ηλικίας 29-53 ετών) που ζουν ελεύθερα.
Οι συγγραφείς ανέλυσαν τη σύνθεση του μικροβιώματος καθώς και τους μεταβολίτες των ούρων και του πλάσματος στους συμμετέχοντες μετά από δύο εβδομάδες περιορισμένης δίαιτας (ημέρα 15), δύο εβδομάδες περιορισμένης διατροφής με κατανάλωση σταφυλιού (ημέρα 30) και τέσσερις εβδομάδες περιορισμένης δίαιτας χωρίς κατανάλωση σταφυλιού (ημέρα 60). Κατά τη φάση κατανάλωσης σταφυλιού της μελέτης, τα άτομα έτρωγαν 2 1/4 φλιτζάνια σταφύλια την ημέρα. Παρατηρήθηκαν αλλαγές στις ποσότητες των βακτηρίων που ανιχνεύθηκαν και στα επίπεδα των ενζύμων και στις βιολογικές οδούς.
Η ανάλυση μιας υποομάδας ατόμων έδειξε μοναδικά πρότυπα κατανομής μικροβίων. «Το μικροβίωμα του εντέρου επικοινωνεί με όλα τα όργανά μας. Αυτό το ονομάζουμε άξονα εντέρου-οργάνου», είπε ο καθηγητής Pezzuto. «Η μελέτη μας έδειξε ότι τα σταφύλια επηρεάζουν ενεργά το μικροβίωμα του εντέρου προκαλώντας αλλαγές στα περίπλοκα αλληλεπιδραστικά δίκτυα και έτσι αλλάζοντας διακριτικά το μικροβίωμα του εντέρου και τις χημικές ουσίες που παράγει». «Με τα χρόνια, μάθαμε ότι η κατανάλωση σταφυλιών έχει τη δυνατότητα να μεσολαβήσει σε ένα εκπληκτικό σύνολο οφελών για την υγεία», πρόσθεσε.
«Τα δεδομένα υποδηλώνουν βελτιώσεις στην υγεία στην καρδιά, το κόλον, τον εγκέφαλο, το δέρμα και πολλά άλλα». «Γνωρίζουμε τώρα ότι τα σταφύλια μπορούν να αλλάξουν τις χημικές ουσίες στο μικροβίωμα». «Καθώς αυτές οι χημικές ουσίες έχουν πρόσβαση σε όλα τα όργανα του σώματός μας, είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι αυτό οδηγεί σε ορισμένα από τα οφέλη για την υγεία που έχουν πλέον καθιερωθεί». Μια εργασία σχετικά με τα ευρήματα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.