Διατροφή

Σπιτικό ψωμί χωρίς μίξερ: Η πιο εύκολη συνταγή για σπιτικό ψωμί

Σπιτικό ψωμί χωρίς μίξερ: Η πιο εύκολη συνταγή για σπιτικό ψωμί
Σπιτικό ψωμί χωρίς μίξερ: Η παρασκευή ψωμιού στο σπίτι χωρίς μίξερ είναι εύκολη και ευχάριστη. Ακολουθεί μια απλή συνταγή

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η παρασκευή ψωμιού στο σπίτι χωρίς μίξερ είναι εύκολη και ευχάριστη. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε νόστιμο ψωμί.


Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις ή ολικής άλεσης)
  • 1 φακελάκι (7 γρ.) ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Οδηγίες:

  1. Ενεργοποίηση της Μαγιάς: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη ξηρή μαγιά με τη ζάχαρη και 100 ml από το χλιαρό νερό. Αφήστε το μείγμα για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
  2. Ανάμειξη Υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι. Στη συνέχεια, προσθέστε το μείγμα της μαγιάς και το υπόλοιπο χλιαρό νερό.
  3. Ζύμωμα: Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, ανακατέψτε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Ζυμώστε τη ζύμη για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Αν κολλάει, προσθέστε λίγο αλεύρι.
  4. Αναμονή: Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύψτε την με μια πετσέτα και αφήστε την να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  5. Σχηματισμός Ψωμιού: Αφού φουσκώσει, ζυμώστε ξανά ελαφρά και σχηματίστε το ψωμί σε καρβέλι ή σε φραντζόλα. Τοποθετήστε το σε ταψί με λαδόκολλα.
  6. Ξεκούραση: Αφήστε το ψωμί να φουσκώσει για 30 λεπτά ακόμα.
  7. Ψήσιμο: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C και ψήστε το ψωμί για 25-30 λεπτά ή μέχρι να γίνει χρυσό και να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπήσετε από κάτω.

Αφήστε το να κρυώσει πριν το κόψετε. Καλή σας όρεξη!