Σπιτικό ψωμί χωρίς μίξερ: Η παρασκευή ψωμιού στο σπίτι χωρίς μίξερ είναι εύκολη και ευχάριστη. Ακολουθεί μια απλή συνταγή
Η παρασκευή ψωμιού στο σπίτι χωρίς μίξερ είναι εύκολη και ευχάριστη. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε νόστιμο ψωμί.
Υλικά:
500 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις ή ολικής άλεσης)
1 φακελάκι (7 γρ.) ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (προαιρετικά)
300 ml χλιαρό νερό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Οδηγίες:
Ενεργοποίηση της Μαγιάς: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη ξηρή μαγιά με τη ζάχαρη και 100 ml από το χλιαρό νερό. Αφήστε το μείγμα για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
Ανάμειξη Υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι. Στη συνέχεια, προσθέστε το μείγμα της μαγιάς και το υπόλοιπο χλιαρό νερό.
Ζύμωμα: Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, ανακατέψτε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Ζυμώστε τη ζύμη για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Αν κολλάει, προσθέστε λίγο αλεύρι.
Αναμονή: Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύψτε την με μια πετσέτα και αφήστε την να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Σχηματισμός Ψωμιού: Αφού φουσκώσει, ζυμώστε ξανά ελαφρά και σχηματίστε το ψωμί σε καρβέλι ή σε φραντζόλα. Τοποθετήστε το σε ταψί με λαδόκολλα.
Ξεκούραση: Αφήστε το ψωμί να φουσκώσει για 30 λεπτά ακόμα.
Ψήσιμο: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C και ψήστε το ψωμί για 25-30 λεπτά ή μέχρι να γίνει χρυσό και να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπήσετε από κάτω.
Αφήστε το να κρυώσει πριν το κόψετε. Καλή σας όρεξη!
Νηστεία διατροφή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης διατροφής για να διασφαλιστεί τόσο η υγεία όσο και η ευεξία.
Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.
Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.