Σπιτικό ψωμί χωρίς μίξερ: Η παρασκευή ψωμιού στο σπίτι χωρίς μίξερ είναι εύκολη και ευχάριστη. Ακολουθεί μια απλή συνταγή
Η παρασκευή ψωμιού στο σπίτι χωρίς μίξερ είναι εύκολη και ευχάριστη. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε νόστιμο ψωμί.
Υλικά:
500 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις ή ολικής άλεσης)
1 φακελάκι (7 γρ.) ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (προαιρετικά)
300 ml χλιαρό νερό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Οδηγίες:
Ενεργοποίηση της Μαγιάς: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη ξηρή μαγιά με τη ζάχαρη και 100 ml από το χλιαρό νερό. Αφήστε το μείγμα για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
Ανάμειξη Υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι. Στη συνέχεια, προσθέστε το μείγμα της μαγιάς και το υπόλοιπο χλιαρό νερό.
Ζύμωμα: Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, ανακατέψτε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Ζυμώστε τη ζύμη για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Αν κολλάει, προσθέστε λίγο αλεύρι.
Αναμονή: Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύψτε την με μια πετσέτα και αφήστε την να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Σχηματισμός Ψωμιού: Αφού φουσκώσει, ζυμώστε ξανά ελαφρά και σχηματίστε το ψωμί σε καρβέλι ή σε φραντζόλα. Τοποθετήστε το σε ταψί με λαδόκολλα.
Ξεκούραση: Αφήστε το ψωμί να φουσκώσει για 30 λεπτά ακόμα.
Ψήσιμο: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C και ψήστε το ψωμί για 25-30 λεπτά ή μέχρι να γίνει χρυσό και να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπήσετε από κάτω.
Αφήστε το να κρυώσει πριν το κόψετε. Καλή σας όρεξη!
Διαφορετική τυρόπιτα: Η τυρόπιτα με τορτίγιες, ψητές πιπεριές και ξινομυζήθρα Κρήτης είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή που συνδυάζει την παράδοση με τις μοντέρνες γεύσεις. Ιδανική για ελαφρύ γεύμα ή σνακ, αυτή η πίτα είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας!
Σπόροι chia: Το μούλιασμα σπόρων chia σε νερό καρύδας κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι μια υγιεινή τάση που κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές.
Ρόδι πίεση: Οι σπόροι του ροδιού περιέχουν φυτοχημικές ενώσεις όπως οι πολυφενόλες και οι ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτές οι ενώσεις προάγουν τη διαδικασία της αγγειοδιαστολής, δηλαδή τη διάταση των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος.