Διατροφή

Σπιτικό γάλα αμυγδάλου: Μια απλή και θρεπτική συνταγή

Σπιτικό γάλα αμυγδάλου: Μια απλή και θρεπτική συνταγή
Σπιτικό γάλα αμυγδάλου: Η παρασκευή γάλακτος αμυγδάλου στο σπίτι είναι μια απλή και ικανοποιητική διαδικασία, με αποτέλεσμα ένα νόστιμο, κρεμώδες ρόφημα χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά που βρίσκονται σε πολλές εκδόσεις που αγοράζονται από το κατάστημα.

Η παρασκευή γάλακτος αμυγδάλου στο σπίτι είναι μια απλή και ικανοποιητική διαδικασία, με αποτέλεσμα ένα νόστιμο, κρεμώδες ρόφημα χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά που βρίσκονται σε πολλές εκδόσεις που αγοράζονται από το κατάστημα. Αυτή η συνταγή απαιτεί μόνο λίγα υλικά και βασικά εργαλεία κουζίνας. Απολαύστε το φρέσκο, σπιτικό γάλα αμυγδάλου σας ως μια θρεπτική εναλλακτική γαλακτοκομικών προϊόντων σε καφέ, smoothies, δημητριακά ή απλά μόνο του!

Συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι ωμά αμύγδαλα
  • 4 φλιτζάνια φιλτραρισμένο νερό (συν περισσότερο για μούλιασμα)
  • 1-2 κουταλιές της σούπας γλυκαντικό (προαιρετικά, π.χ. μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή χουρμάδες)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
  • Μια πρέζα αλάτι (προαιρετικά)

Εξοπλισμός:

  • Μίξερ
  • Σακούλα γάλακτος ξηρών καρπών ή τυρόπανο
  • Μεγάλο μπολ
  • Γυάλινο βάζο ή μπουκάλι για αποθήκευση

Οδηγίες:

Μουλιάζουμε τα αμύγδαλα:

Τοποθετούμε τα ωμά αμύγδαλα σε ένα μεγάλο μπολ και τα σκεπάζουμε με νερό. Αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 8 ώρες ή όλη τη νύχτα. Το μούλιασμα μαλακώνει τα αμύγδαλα, καθιστώντας τα πιο εύκολο να αναμειχθούν και με αποτέλεσμα πιο κρεμώδες γάλα.

Ξεπλύνετε και στραγγίστε:

Αφού μουλιάσουν, στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τα αμύγδαλα κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση του φυτικού οξέος και των αναστολέων ενζύμων που μπορούν να επηρεάσουν την πέψη.

Μείγμα:

Προσθέστε τα μουλιασμένα αμύγδαλα και 4 φλιτζάνια φιλτραρισμένο νερό σε ένα μπλέντερ. Ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και κρεμώδες.

Ένταση:

Τοποθετήστε μια σακούλα με γάλα με ξηρούς καρπούς ή μια τυρί πανί πάνω από ένα μεγάλο μπολ και ρίξτε το μείγμα αμυγδάλου μέσα από αυτό. Πιέστε απαλά τη σακούλα ή το πανί για να βγάλετε όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό. Αυτή η διαδικασία διαχωρίζει τον πολτό αμυγδάλου από το γάλα.

Γλυκά και γεύση:

Εάν θέλετε, επιστρέψτε το στραγγισμένο γάλα αμυγδάλου στο μπλέντερ και προσθέστε γλυκαντικό, εκχύλισμα βανίλιας και μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε για λίγο να ενωθούν.

Ρίξτε το έτοιμο γάλα αμυγδάλου σε ένα γυάλινο βάζο ή μπουκάλι και βάλτε το στο ψυγείο. Το σπιτικό γάλα αμυγδάλου διατηρείται για 3-5 ημέρες. Ανακινήστε καλά πριν από κάθε χρήση, καθώς μπορεί να προκληθεί φυσικός διαχωρισμός.
Φυλάξτε τον πολτό αμυγδάλου για άλλες συνταγές, όπως smoothies, αρτοσκευάσματα ή ως προσθήκη σε πλιγούρι βρώμης.
Για πιο παχύρρευστο, πιο κρεμώδες γάλα, χρησιμοποιήστε λιγότερο νερό. Για πιο ελαφριά εκδοχή, προσθέστε περισσότερο νερό.