Το κρουασάν είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γαλλικά αρτοσκευάσματα. Αν και η παρασκευή του απαιτεί χρόνο και προσοχή, το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει με την πλούσια, αφράτη και τραγανή υφή του.
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 10 γρ. αλάτι
- 40 γρ. ζάχαρη
- 10 γρ. ξηρή μαγιά
- 300 ml χλιαρό νερό ή γάλα
- 300 γρ. βούτυρο (κρύο)
- 1 αυγό (για άλειμμα)
Εκτέλεση:
- Παρασκευή Ζύμης: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Σε ένα άλλο μπολ, διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ή γάλα και άφησέ τη για λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί. Πρόσθεσε το μείγμα της μαγιάς στο αλεύρι και ανακάτεψε μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη. Ζύμωσε για 5-10 λεπτά μέχρι να γίνει ελαστική.
- Ανάπαυση Ζύμης: Σκέπασε τη ζύμη με μεμβράνη και άφησέ τη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ενσωμάτωση Βουτύρου: Άνοιξε τη ζύμη σε ένα μεγάλο τετράγωνο φύλλο. Τοποθέτησε το βούτυρο στο κέντρο της ζύμης και δίπλωσε τις άκρες της ζύμης πάνω από το βούτυρο ώστε να το καλύψεις πλήρως. Άνοιξε τη ζύμη με τον πλάστη σε μακρόστενο φύλλο και διπλώσε την στα τρία. Άφησέ τη στο ψυγείο για 30 λεπτά και επανέλαβε το άνοιγμα και το δίπλωμα άλλες δύο φορές.
- Σχηματισμός Κρουασάν: Άνοιξε τη ζύμη σε ένα φύλλο πάχους 1 εκ. και κόψε τρίγωνα. Τύλιξε κάθε τρίγωνο από τη βάση προς την κορυφή για να σχηματίσεις το κρουασάν.
- Άφησε να Φουσκώσουν: Τοποθέτησε τα κρουασάν σε ταψί με λαδόκολλα και άφησέ τα να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα.
- Ψήσιμο: Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C. Άλειψε τα κρουασάν με το χτυπημένο αυγό και ψήσε για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Απόλαυσε τα σπιτικά σου κρουασάν ζεστά, μόνα τους ή με τη συνοδεία μαρμελάδας και βουτύρου!