Αν ψάχνετε για μια παραδοσιακή και απλή ρουστίκ ελληνική συνταγή, αυτή είναι! Το σπετζοφάι είναι ένα ταπεινό φαγητό που φτιάχνεται με λίγα απλά υλικά. Αυτή η συνταγή είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς τα βασικά είδη, με καλή μεταχείριση, μπορούν να παράγουν κάτι υπέροχο!
Σπετσοφάι
Συστατικά Συνταγής:
- 450 γραμμάρια λουκάνικο (ελληνικό λουκάνικο) κομμένο σε κύβους
- ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κόκκινα κρεμμύδια κομμένα σε κύβους
- 3 πιπεριές κομμένες σε κύβους
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 4 ντομάτες κομμένες σε κύβους
- 2 κουταλάκια του γλυκού ξερή ρίγανη
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ¼-½ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινου τσίλι
- ½ φλιτζάνι νερό
- ¼ φλιτζάνι ούζο
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Οδηγίες παρασκευής:
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια δυνατή φωτιά και μετά προσθέτουμε το λουκάνικο.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά αναποδογυρίζοντας το λουκάνικο στη μέση του χρόνου μαγειρέματος.
- Βγάζουμε το ψημένο λουκάνικο από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη σε ένα πιάτο.
- 450 γραμμάρια λουκάνικο (ελληνικό λουκάνικο), ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Χωρίς να καθαρίσουμε το τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέτουμε τις πιπεριές και το σκόρδο και μαγειρεύουμ για άλλα 5 λεπτά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τις ντομάτες. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας τακτικά για άλλα 5 λεπτά. Προσθέτουμε 2 κόκκινα κρεμμύδια, 3 πιπεριές (δείτε Σημείωση συνταγής), 3 σκελίδες σκόρδο, 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας, 4 ντομάτες
- Προσθέτουμε τη ρίγανη, την πάπρικα, το αλάτι, τις νιφάδες τσίλι και το νερό. Επιστρέφουμε το λουκάνικο στο τηγάνι. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε. Μαγειρεύουμ για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ξεσκέπαστο, μέχρι η σάλτσα να φτάσει στην επιθυμητή συνοχή. Προσθέτουμε το ούζο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για ένα ή δύο λεπτά ακόμη. 2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη ξερή, 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ¼-½ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινου τσίλι, ½ φλιτζάνι νερό, ¼ φλιτζάνι ούζο
- Πασπαλίζουμε με φρέσκο μαϊντανό, σερβίρουμε αμέσως και απολαμβάνουμε!
Σημειώσεις
Χρησιμοποιούμε 1 πράσινη πιπεριά και 2 κόκκινες πιπεριές για τα σπετζοφάι μας, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε ποικιλία ή συνδυασμό πιπεριών προτιμάμε.