Διατροφή

Σπαράγγια: Τάρτα με σπαράγγια, άγριο σκόρδο και αμύγδαλο

Σπαράγγια: Τάρτα με σπαράγγια, άγριο σκόρδο και αμύγδαλο
Σπαράγγια: Δοκιμάστε αυτή την ανοιξιάτικη συνταγή που αναδεικνύει τη γεύση και την φρεσκάδα των σπαραγγιών!

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η εποχή των σπαραγγιών έχει επιτέλους ξεκινήσει, αλλά απομένουν μόνο περίπου έξι σύντομες εβδομάδες μέχρι να τελειώσει για άλλη μια χρονιά. Ας το εκμεταλλευτούμε λοιπόν στο έπακρο με μια συνταγή που χρησιμοποιεί ολόκληρο το σπαράγγι σε όλο το μήκος του από το ινώδες οπίσθιο μέχρι τη λεπτή άκρη του. Οι βάσεις τους μπορεί να είναι σκληρές. Το να τις κόψετε σε λεπτές ροδέλες θα πρέπει να είναι αρκετό για να γίνουν εύγευστες και νόστιμες.


Τάρτα με σπαράγγια, άγριο σκόρδο και αμύγδαλο

Το άγριο σκόρδο και τα σπαράγγια μπαίνουν στην εποχή τους περίπου την ίδια εποχή και συνδυάζονται πολύ καλά, όπως αποδεικνύεται από τη σημερινή κρεμώδη τάρτα. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ή να αναζητήσετε τροφή άγριο σκόρδο, οποιοδήποτε άλλο πράσινο φύλλο θα το κάνει, συμπεριλαμβανομένων των κορυφών τσουκνίδας, σπανακιού ή λάχανου. Διαφορετικά, απλά προσθέστε περισσότερα πράσα.

Το σπάσιμο ενός αυγού για να γίνει ένα πλύσιμο αυγών δημιουργεί συνήθως ένα πλεόνασμα, επειδή τόσο λίγα από αυτά χρειάζονται πραγματικά για αυτήν την εργασία. Αντ ‘αυτού, σπάστε τα αυγά για τη γέμιση της τάρτας σε ένα μπολ και χρησιμοποιήστε μερικά από αυτά για το πλύσιμο των αυγών σας, πριν προσθέσετε την κρέμα ή οποιοδήποτε άλλο υλικό γέμισης. Η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε είναι τόσο αμελητέα, που δεν θα επηρεάσει τη συνταγή.

Για την τάρτα

  • 200 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως, κατά προτίμηση ξανθό, συν επιπλέον για πασπάλισμα
  • 100 γρ βούτυρο κρύο, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • 1 αυγό

Για τη γέμιση

  • 3 αυγά
  • 350 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 ματσάκι σπαράγγια
  • 100 γραμμάρια σκούρο πράσινο πράσο, κομμένο σε φέτες
  • 30 γρ βούτυρο
  • 100 γραμμάρια άγριο σκόρδο ή κάποιο άλλο φυλλώδες λαχανικό, όπως σπανάκι ή λάχανο
  • 200 γραμμάρια τυρί πιθανότητες και άκρες (π.χ. κατσικίσιο τυρί, τσένταρ), κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 50 γρ αμύγδαλα

 

Για να φτιάξετε την τάρτα, βάζετε το αλεύρι, το βούτυρο και μια πρέζα αλάτι στο μπλέντερ και χτυπάτε μέχρι να ενωθεί το βούτυρο στο αλεύρι. Προσθέστε το αυγό και μια κουταλιά της σούπας κρύο νερό και μετά ανακατέψτε τρεις έως πέντε φορές. Ανοίξτε το επάνω μέρος και στύψτε μαζί ένα κομμάτι ζύμης – αν δεν γίνει μπάλα, προσθέστε άλλη μια κουταλιά της σούπας νερό και χτυπήστε ξανά. Επαναλάβετε εάν χρειάζεται. Γυρίστε τη ζύμη σε έναν πάγκο εργασίας και, στη συνέχεια, με τα χέρια σας, φέρτε την σε μια μπάλα. Βάζουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, απλώστε τη ζύμη σε πάχος περίπου 5 χιλιοστών και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τη ζύμη για να στρώσετε μια λαδωμένη θήκη τάρτας 20 εκ., φροντίζοντας να την σπρώξετε ακριβώς κάτω στη βάση και τις γωνίες. Κόψτε την περίσσεια ζύμης, αλλά αφήστε μερικά χιλιοστά να προεξέχουν από το χείλος για να αντισταθμίσετε τη συρρίκνωση της ζύμης (κρατήστε τυχόν κοψίματα για να φτιάξετε μπισκότα και ψήστε τα δίπλα στη θήκη για τάρτα). Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200C (ανεμιστήρας 180C)/390F/γκάζι 6. Τρυπήστε τη βάση παντού με ένα πιρούνι για να σταματήσετε να φουσκώνει η ζύμη και μετά ψήστε για 20 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί.

Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση. Χτυπάμε τα τρία αυγά σε ένα μεγάλο μπολ, αφήνοντας λίγο να αυγολυθεί η ψημένη ζύμη. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, βάψτε μια στρώση αυγού πάνω από τη ζύμη, η οποία θα γεμίσει τυχόν τρύπες ή ρωγμές που μπορεί να έχουν εμφανιστεί. Ξαναβάζουμε τη θήκη για τάρτα στο φούρνο για τρία λεπτά και μετά την αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε τη διπλή κρέμα στο μπολ με τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.

Κόψτε τα σπαράγγια σε μήκη 10 εκ. και στη συνέχεια κόψτε τα στη μέση κατά μήκος μέσα από τις άκρες. Κόψτε τα κοψίματα των σπαραγγιών σε στρογγυλά κομμάτια πάχους περίπου 1 εκ. (εάν τα άκρα είναι πολύ ινώδη, ξεφλουδίστε τα πριν τα κόψετε). Σοτάρουμε τα πράσα με το βούτυρο για πέντε λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα άκρα των σπαραγγιών, προσθέτουμε το άγριο σκόρδο (τα κοτσάνια ψιλοκομμένα, τα φύλλα χοντροκομμένα) και μαγειρεύουμε για άλλα δύο λεπτά. Κατεβάζουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το τυρί.

Διασκορπίστε ομοιόμορφα το μείγμα λαχανικών στη ταρτιέρα που έχετε ψήσει στα τυφλά, περιχύστε το μείγμα αυγών και κρέμας και στη συνέχεια τακτοποιήστε από πάνω τις ματισμένες μύτες των σπαραγγιών. Σκορπίστε πάνω από τις λωρίδες αμυγδάλου και ψήστε σε φούρνο 200C για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Σερβίρετε ζεστή με σαλάτα ή αφήνετε να κρυώσει πριν την κόψετε και σερβίρετε.