Διατροφή

Σπανάκι Μούρα: Το σπανάκι και τα μούρα στη λίστα προϊόντων «Dirty Dozen»

Σπανάκι Μούρα: Το σπανάκι και τα μούρα στη λίστα προϊόντων «Dirty Dozen»
Το σπανάκι, ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό που συχνά επαινείται για τα θρεπτικά του οφέλη, βρίσκεται σταθερά ψηλά στη λίστα "Dirty Dozen" λόγω των υψηλών επιπέδων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το σπανάκι και τα μούρα είναι δύο δημοφιλή είδη προϊόντων που έχουν μπει στη λίστα “Dirty Dozen” με φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα. Η λίστα «Dirty Dozen» καταρτίζεται κάθε χρόνο από την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών που διενεργούνται από το Πρόγραμμα Δεδομένων για τα φυτοφάρμακα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.


Το σπανάκι, ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό που συχνά επαινείται για τα θρεπτικά του οφέλη, βρίσκεται σταθερά ψηλά στη λίστα “Dirty Dozen” λόγω των υψηλών επιπέδων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με την EWG, τα δείγματα σπανακιού περιείχαν κατά μέσο όρο σχεδόν επτά διαφορετικά φυτοφάρμακα, με ορισμένα δείγματα να περιέχουν έως και 18 διαφορετικά φυτοφάρμακα.

Τα μούρα, συμπεριλαμβανομένων των φραουλών, των σμέουρων και των βατόμουρων, είναι επίσης συχνά υποψήφιοι στη λίστα “Dirty Dozen”. Αυτά τα γλυκά φρούτα είναι επιρρεπή σε μόλυνση από φυτοφάρμακα λόγω της λεπτής φλούδας τους, η οποία τα καθιστά πιο ευαίσθητα στην απορρόφηση χημικών από το έδαφος και τον αέρα. Σύμφωνα με την EWG, ειδικότερα οι φράουλες περιέχουν κατά μέσο όρο περισσότερα από επτά διαφορετικά φυτοφάρμακα ανά δείγμα.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κινδύνων για το νευρικό σύστημα, το ενδοκρινικό σύστημα και το αναπαραγωγικό σύστημα. Η έκθεση σε φυτοφάρμακα έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και με αναπτυξιακές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς στα παιδιά.

Για να μειώσετε την έκθεσή σας σε φυτοφάρμακα, η EWG συνιστά να επιλέγετε βιολογικές εκδόσεις προϊόντων στη λίστα “Dirty Dozen” όποτε είναι δυνατόν. Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, μειώνοντας τον κίνδυνο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο τελικό προϊόν.

Εάν τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι διαθέσιμα ή είναι πολύ ακριβά, η EWG συνιστά να πλένετε καλά τα συμβατικά φρούτα και λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Η χρήση μιας βούρτσας προϊόντων μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομάκρυνση τυχόν επίμονων υπολειμμάτων από την επιφάνεια του προϊόντος.

Γνωρίζοντας ποια φρούτα και λαχανικά είναι πιο πιθανό να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές σχετικά με τις αγορές τροφίμων τους και να λάβουν μέτρα για να μειώσουν την έκθεσή τους σε δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες. Η επιλογή βιολογικού σπανακιού και μούρων ή το πλύσιμο και το ξεφλούδισμα των συμβατικών καλλιεργούμενων προϊόντων, μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με την έκθεση σε φυτοφάρμακα.