Τα Spaghetti Amatriciana είναι ένα κλασικό ιταλικό πιάτο ζυμαρικών που προέρχεται από την πόλη Amatrice στην περιοχή του Λάτσιο. Γνωστή για τις απλές αλλά δυνατές γεύσεις της, αυτή η συνταγή συνδυάζει ποιοτικά υλικά για να δημιουργήσει ένα ανακουφιστικό και νόστιμο γεύμα ζυμαρικών.
Συστατικά
- 400 γρ μακαρόνια
- 150 γραμμάρια γουανσιάλε (παστό χοιρινό μάγουλο) ή πανσέτα, κομμένη σε κύβους
- 400 γρ ντομάτες San Marzano σε κονσέρβα, θρυμματισμένες
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινου τσίλι (προαιρετικά)
- 50 g τυρί Pecorino Romano, τριμμένο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Οδηγίες
- Κόβουμε τη γκουανσιάλε ή την πανσέτα σε μικρούς κύβους.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
- Θρυμματίζουμε τις κονσέρβες ντομάτες αν δεν είναι ήδη θρυμματισμένες.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε μια κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε το guanciale κομμένο σε κύβους και μαγειρέψτε μέχρι να γίνει χρυσαφένιο και τραγανό, περίπου 5-7 λεπτά.
- Αφαιρούμε το guanciale με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη, αφήνοντας το τετηγμένο λίπος στο τηγάνι.
- Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο τηγάνι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο, περίπου 3-4 λεπτά.
- Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τις νιφάδες κόκκινου τσίλι (αν χρησιμοποιείτε) και σοτάρετε για άλλο ένα λεπτό μέχρι να μυρίσουν.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες θρυμματισμένες και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, αφήνοντας τις γεύσεις να ενωθούν. Καρικέψτε με αλάτι και πιπέρι βάσει της γεύσης σας.
- Όσο η σάλτσα σιγοβράζει, βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει.
- Προσθέστε τα μακαρόνια και μαγειρέψτε μέχρι al dente σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρατήστε ένα φλιτζάνι νερό ζυμαρικών πριν τα στραγγίσετε.
- Προσθέστε το μαγειρεμένο guanciale ξανά στη σάλτσα και ανακατέψτε.
- Ρίχνουμε τα στραγγισμένα μακαρόνια στο τηγάνι με τη σάλτσα, ανακατεύοντας καλά για να επικαλυφθούν τα ζυμαρικά. Εάν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, προσθέστε λίγο νερό για ζυμαρικά για να πετύχετε την επιθυμητή συνοχή.
- Σερβίρετε αμέσως, πασπαλισμένο με τριμμένο τυρί Pecorino Romano.
Απολαύστε τα Spaghetti Amatriciana με ένα ποτήρι ιταλικό κόκκινο κρασί για μια αυθεντική γευστική εμπειρία. Καλή όρεξη!