Διατροφή

Σουβλάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα σε πικάντικο γιαούρτι

Σουβλάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα σε πικάντικο γιαούρτι
To  κοτόπουλο, το γιαούρτι καθιστούν την συνταγή μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Η συνταγή μας είναι πλούσια σε μπαχαρικά και φτωχή σε αλάτι έτσι θα δώσουν γεύση  και υγεία στο πιάτο μας.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

To  κοτόπουλο, το γιαούρτι καθιστούν την συνταγή μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Η συνταγή μας είναι πλούσια σε μπαχαρικά και φτωχή σε αλάτι έτσι θα δώσουν γεύση  και υγεία στο πιάτο μας.

 


 

ΥΛΙΚΑ

  • 700-800 γραμ. κοτόπουλο στήθος ή μπούτι ή συνδυασμός, κομμένο σε κύβους
  • 12 αραβικές πίτες
  • λεμόνι σε ροδέλες ή φετάκια
  • δυόσμος για το σερβίρισμα

για την πικάντικη μαρινάδα γιαουρτιού

  • 300 γραμ. γιαούρτι πρόβειο ή στραγγιστό
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, φρέσκο τριμμένο ή σκόνη
  • 1 κ.γ. κίμινο
  • 1 κ.γ. κόλιαντρου σκόνη
  • 1/2 κ.γ. κάρδαμο
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1/2 κ.γ. καγιέν
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. λεμόνι
  • 15 μεγάλα φύλλα δυόσμου κομμένα σε λωρίδες
  • αλάτι,
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τις αραβικές πίτες

  • ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. μείγμα από κύμινο,
  • πάπρικα (γλυκιά και καγέν) και κόλιανδρο
  • χοντρό αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζετε τα ξυλάκια

Μουσκεύετε τα καλαμάκια της αρεσκείας σας σε νερό για 20-30 λεπτά. Τα βγάζετε απ’ το νερό.

Ετοιμάζετε τα σουβλάκια

  1. Αν τα έχετε αγοράσει έτοιμα. Βγάζετε και ξαναπερνάτε τα κομμάτια του κοτόπουλου στα μουσκεμένα καλαμάκια, με μπούσουλα τα 4-5 κομμάτια ανά καλαμάκι.
  2. Αν τα κάνετε μόνοι σας. Κόβετε το κοτόπουλο σε κομμάτια (πρώτα σε λωρίδες κάθετα και μετά οριζόντια) που να είναι κύβοι περί τα 2.5 εκατ. Τα περνάτε ως έχουν στα μικρά μουσκεμένα καλαμάκια.

Ετοιμάζετε την πικάντικη μαρινάδα γιαουρτιού

  1. Ανακατεύετε όλα τα υλικά να ενσωματωθούν. Μην φοβηθείτε το αλάτι, χρειάζεται να είναι παραπάνω για να μεταφερθεί μέρος του στο κρέας. Δοκιμάστε και διορθώστε.
  2. Βάλτε μια μικρή στρώση γιαουρτού και τοποθετείστε εναλλάξ τα σουβλάκια κοτόπουλου το ένα πλάι στο άλλο, προσθέτοντας παντού γιαούρτι.
  3. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και αφήστε τα σε κρύο μέρος τον χειμώνα ή στο ψυγείο να μαριναριστούν από 2 ως 24 ώρες.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνετε το γκριλ στο max (250 βαθμοί C).
  2. Τοποθετείστε τα σουβλάκια σε σχάρα πάνω από ταψί, σε 1 στρώση και καλύψτε με μια ενιαία λωρίδα αλουμινόχαρτου το ξύλο από τα καλαμάκια για να μην μαυρίσει.
  3. Βάλτε το ταψί στην επάνω θέση του φούρνου.
  4. Ψήστε 8-10 λεπτά από την μία πλευρά και 4-5 από την άλλη. Τα σουβλάκια θα πάρουν χρώμα αλλά θα παραμείνουν ζουμερά.

 

Σερβίρισμα

  1. Μεταφέρετε τα σουβλάκια κοτόπουλου σε πιατέλα και σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο αν πρόκειται να περιμένουν έστω και δυο λεπτά.
  2. Σερβίρετέ τα με τα ζεστά αραβικά πιτάκια, φέτες ή ροδέλες λεμονιού και έξτρα γιαούρτι αρωματισμένο με δυόσμο.