Ο γρήγορος και εύκολος γύρος κοτόπουλου αποτελεί μια νόστιμη σπιτική συνταγή που μπορείτε να φτιάξετε τις νύχτες παρέα με τους φίλους σας. Η οικογένειά σας θα λατρέψει αυτή την απλή συνταγή!
Σπιτικό σουβλάκι κοτόπουλο
Συστατικά συνταγής:
- μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς πέτσα (910 g), επίπεδα
- ½ μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι
- 1 ξύλινο σουβλάκι
Μαρινάδα:
- 2 φλιτζάνια ελληνικό γιαούρτι (570 γρ.)
- ¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού (60 mL)
- ¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο (180 mL)
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο σε σκόνη
- 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
- 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο κύμινο
- ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
Τζατζίκι:
- 1 μεγάλο αγγούρι, τριμμένο
- 2 φλιτζάνια ελληνικό γιαούρτι (570 γρ.)
- 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο, ψιλοκομμένο
- ¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού (60 mL)
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι, για γεύση
- πιπέρι, για γεύση
- 8 πίτες
- κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- ντομάτα, σε φέτες
Παρασκευή συνταγής:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τα υλικά της μαρινάδας και ανακατέψτε καλά.
- Σε ένα ξύλο κοπής, τοποθετήστε ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης πάνω από τους μηρούς του κοτόπουλου και χτυπήστε μέχρι περίπου ½ ίντσα (1 cm) πάχος με ένα σφυρί κρέατος, πλάστη ή βαρύ τηγάνι.
- Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ή πλαστική σακούλα γαλόνι, συνδυάστε τους μηρούς κοτόπουλου και τη μαρινάδα, ανακατεύοντας καλά για να επικαλυφθούν. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα και μέχρι μία ημέρα.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 400°F (200°C).
- Ψιλοκόψτε το αγγούρι, φροντίστε να στύψετε τυχόν περίσσεια υγρού.
- Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για το τζατζίκι και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Σε ένα ταψί ή σε ένα μεγάλο τηγάνι από μαντεμένιο, χρησιμοποιήστε το μισό κρεμμύδι ως βάση και τοποθετήστε το σουβλάκι κάθετα σαν σούβλα. Σουβλίζετε τους μηρούς του κοτόπουλου ξεχωριστά, περιστρέφοντας το καθένα κατά 90 μοίρες.
- Ψήστε για 1,5 έως 2 ώρες, έως ότου η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει τους 165°F (75°C). Αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά.
- Κόβουμε φέτες κοτόπουλου για να γεμίσουμε μια πίτα. Περιχύνουμε με φέτες κρεμμυδιού, φέτες ντομάτας και σάλτσα τζατζίκι.
Καλή σας απόλαυση!!!