Οι σούπες λαχανικών θα έπρεπε να ήταν από τις πρώτες επιλογές σας! Γιατί; Επειδή κρατάνε τα περισσότερα υδατοδιαλυτά συστατικά των υλικών που περιέχουν, αν μάλιστα αυτά είναι λαχανικά, τότε το διατροφικό όφελος μας, είναι πολλαπλάσιο!
ΥΛΙΚΑ
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες (περίπου 300 γρ.)
- 2 κούπες ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- 1/2 κούπα ψιλοκομμένη μαραθόριζα (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. κουρκουμά
- 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
- 1/2 κιλό πατάτες κομμένες σε κυβάκια (3 μέτριες πατάτες)
- 4 κούπες ζεστό ζωμό λαχανικών (ή 1 κύβο λαχανικών διαλυμένο σε 4 κούπες νερό)
- 2 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.
- Ρίξτε τα πράσα και τα κρεμμύδια και ανακατέψτε συνεχώς για 5 λεπτά περίπου, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
- Προσθέστε το σκόρδο, το αλάτι και τον κουρκουμά και ανακατέψτε για 1 λεπτό ακόμη.
- Προσθέστε τις πατάτες, το ζωμό λαχανικών και τα μυρωδικά, σκεπάστε και σιγοβράστε για 20 λεπτά περίπου.
- Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολοτποιείστε με ένα ραβδομπλέντερ απευθείας στην κατσαρόλα ή μεταφέρετε σε δόσεις στο blender.
- Μεταφέρετε τη σούπα στην κατσαρόλα να πάρει μια βράση, και είναι έτοιμη.
- Σερβίρεται ζεστή με ωμό ελαιόλαδο, κρουτόν, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο δεντρολίβανο