Με το καλοκαίρι προ των πυλών, το μαγείρεμα στον φούρνο ή το τηγάνι δεν είναι πάντα το ιδανικό — και η σκέψη του ζεστού φαγητού δεν είναι πάντα ελκυστική. Κρύα σούπα λοιπόν! Το Gazpacho μπορεί να είναι η πιο ευρέως αναγνωρισμένη παγωμένη σούπα, αλλά υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος επιλογών κρύας σούπας που όλες έτοιμες να δροσιστούν και να χορτάσουν. Επιπλέον, αυτές οι σούπες είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε λαχανικά εποχής.
Η σούπα αγγουριού δεν σερβίρεται μόνο κρύα, αλλά είναι και εντελώς ωμή — δεν απαιτείται μαγείρεμα. Μαζεύονται όλα στο μπλέντερ. το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς είναι απλώς το καθάρισμα και ο τεμαχισμός των αγγουριών. Όλα είναι πολτοποιημένα εκτός από μισό φλιτζάνι αγγούρι κομμένο σε κύβους και τη γαρνιτούρα με κόκκινο κρεμμύδι. Μόλις ανακατευτεί μέχρι να ομογενοποιηθεί, η σούπα πρέπει να μείνει τουλάχιστον οκτώ ώρες στο ψυγείο. Αυτό όχι μόνο του δίνει χρόνο να κρυώσει καλά, αλλά επιτρέπει επίσης στις γεύσεις να ενωθούν.
Το ασκαλώνιο, το σκόρδο, ο άνηθος, ο μαϊντανός με επίπεδα φύλλα και το εστραγκόν αρωματίζουν τα αγγούρια, ενώ το ελληνικό γιαούρτι, ο χυμός λεμονιού και το ελαιόλαδο δίνουν νόστιμη και κρεμώδη, μεταξένια υφή. Το κρύο τείνει να υποτάξει τη γεύση, επομένως θα θελήσετε να δοκιμάσετε τη σούπα αφού κρυώσει και να προσθέσετε περισσότερα καρυκεύματα αν χρειαστεί. Για να σερβίρουμε, ρίχνουμε τη σούπα σε μπολ, γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι και το αγγούρι και περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
Συστατικά
- 2 μεγάλα αγγούρια, κομμένα στη μέση και με σπόρους — 1/2 φλιτζάνι κομμένα σε κύβους για το σερβίρισμα, τα υπόλοιπα χοντροκομμένα
- 1 1/2 φλιτζάνι απλό γιαούρτι
- 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
- 1 μικρό ασκαλώνιο, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1/3 φλιτζάνι άνηθος
- 1/4 φλιτζάνι χαλαρά συσκευασμένα φύλλα μαϊντανού
- 2 κουταλιές της σούπας χαλαρά συσκευασμένα φύλλα εστραγκόν
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο, συν περισσότερο για το περιχύσιμο
- Αλάτι kosher
- Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
- 1/2 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
Οδηγίες
- Συγκεντρώνουμε τα υλικά.
- Στο μπλέντερ ανακατεύουμε το χοντροκομμένο αγγούρι με το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, το ασκαλώνιο, το σκόρδο, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το εστραγκόν και το 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε και βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες ή όλη τη νύχτα.
- Αλατοπιπερώνουμε ξανά τη σούπα λίγο πριν τη σερβίρετε. Ρίχνουμε τη σούπα σε μπολ. Γαρνίρουμε με το αγγούρι, το κόκκινο κρεμμύδι και λίγο ελαιόλαδο ψιλοκομμένο και σερβίρουμε.