Πολλά ερωτήματα προκύπτουν λόγω της μικρής γνώσης σχετικά με τις φυτικές ίνες. Γιατί είναι σημαντικές οι φυτικές ίνες; Πώς λειτουργεί πραγματικά; Μπορεί κανείς να έχει πάρα πολύ από αυτό; Πολλά έχουν ειπωθεί για τις φυτικές ίνες, ενώ κάποιες έχουν διαφημιστεί ως απαραίτητο συστατικό, λίγοι απλώς το πέρασαν ως πρόσθετο. Για να κατανοήσουμε τις φυτικές ίνες, πρέπει να καταλάβουμε τι είναι και γιατί είναι σημαντικές σε οποιαδήποτε δίαιτα.
1. Αδιάλυτες ίνες : Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτή η ίνα δεν χωνεύεται πουθενά. Αποτελεί λιγνίνη, κυτταρίνη και ημικυτταρίνη και βρίσκεται συνήθως στο σιτάρι και στα λαχανικά. Η δουλειά του είναι απλώς να μεταφέρετε τρόφιμα και υγρά μέσω του συστήματός σας. Τότεγιατί είναι τόσο σημαντικές οι φυτικές ίνες ; Βασικά, διογκώνεται σαν σφουγγάρι και προσθέτει όγκο στα κόπρανα μας, κάνοντάς τα να κινείται στα έντερα σας πιο γρήγορα. Βρήκατε την τέλεια θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα.
Σημασία στην υγεία του πεπτικού συστήματος:
Λιγότερη δυσκοιλιότητα : Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αδιάλυτων φυτικών ινών μειώνει τον χρόνο διέλευσης του εντέρου. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτα με συμπλήρωμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες/πρωτεΐνες εμφανίζουν δυσκοιλιότητα σε κάποιο σημείο ή άλλο και η αύξηση της πρόσληψης αδιάλυτων φυτικών ινών είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφιστεί το πρόβλημα.
Καθαρισμός : Όταν το παχύ έντερο δεν εκκενώνεται εντελώς ή όταν τα κακά βακτήρια αρχίζουν να κυριαρχούν στα καλά βακτήρια, εμφανίζεται σήψη. Αυτό σημαίνει ότι οι τοξικές ουσίες μπορούν να επαναρροφηθούν ξανά στο αίμα και σε άλλους ιστούς. Δεσμεύοντας με τοξίνες και ορμόνες, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι πολύ καλές στο να σας κρατούν «καθαρούς».
2. Διαλυτές φυτικές ίνες:
Αυτός ο τύπος είναι πολύ ανθεκτικός στη διάσπαση από τα πεπτικά ένζυμα στο στόμα, το στομάχι και το λεπτό έντερο. Τα ούλα, οι πηκτίνες και η ινσουλίνη ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Τα ούλα σταθεροποιούν τα τρόφιμα, δίνοντάς του μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Προσθέτουν επίσης υφή στο φαγητό. Η απορρόφηση της γλυκόζης είναι πιθανότατα το πιο σημαντικό όφελος των διαλυτών ινών .
Οι πηκτίνες είναι λίγο διαφορετικές στη δομή από τα ούλα. Είναι πιο όξινα, βοηθώντας στην απορρόφηση ορισμένων μετάλλων όπως ο ψευδάργυρος. Παρόμοια με τα ούλα, μειώνουν επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Πιθανώς η πιο γνωστή πηγή πηκτίνης είναι τα μήλα. Είναι η πηγή πολλών εμπορικών σκευασμάτων πηκτίνης.
Η ινουλίνη είναι ένα FOS, ή φρουκτο-ολιγοσακχαρίτης. Θα βρείτε γενικά διαλυτές φυτικές ίνες στα φρούτα, τα φασόλια, το κριθάρι, τη βρώμη και ορισμένες άλλες πηγές. Αφομοιώνεται –κάπως– αλλά όχι μέχρι να χτυπήσει το παχύ έντερο, όπου τα καλά βακτήρια το ζυμώνουν, παράγοντας βουτυρικό οξύ (που βρίσκεται στο βούτυρο) και οξικό οξύ (που βρίσκεται στο ξύδι). Αυτό βοηθά το πεπτικό σύστημα να διατηρήσει την οξύτητά του.
Γιατί οι φυτικές ίνες είναι καλές για εσάς
1. Χαμηλότερα επίπεδα LDL : Όταν τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας παράγονται ως αποτέλεσμα της ζύμωσης διαλυτών ινών, οδηγεί σε μείωση των επιπέδων LDL. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους είναι επιρρεπείς σε καρδιαγγειακές παθήσεις.
2. Σταθεροποίηση ινσουλίνης : Τα συμπληρώματα διαλυτών ινών ενθαρρύνουν την ομαλή και σταδιακή κένωση του στομάχου και την επακόλουθη είσοδο γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό αποφεύγει τις αιχμές της ινσουλίνης που σχετίζονται με την αποθήκευση λίπους.
Συνιστώνται περίπου 25-40 g τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες την ημέρα.Καθώς υπάρχουν φυσικές πηγές για αυτό παντού, είναι δύσκολο να έχετε έλλειψη εκτός και αν η διατροφή σας είναι τρομερή, και ακόμα κι αν συμβεί αυτό, υπάρχουν πολλά συμπληρώματα για αυτό, όπως το παλιό μας οικογενειακό βασικό προϊόν, ο φλοιός ψυλλίου ή το isabgol. Ωστόσο, εάν ξεπεράσετε τα 60-80 γραμμάρια, μπορεί κάποιος να έχει υπερβολική κένωση. Αλλά αυτό το είδος κατωφλίου είναι δύσκολο να ξεπεραστεί, επομένως δεν υπάρχουν πολλά να ανησυχείτε.
Έτσι, ενσωματώστε φυτικές ίνες στο πρόγραμμα διατροφής σας σήμερα και διατηρήστε το σύστημά σας ωραίο και καθαρό.