Διατροφή

Σοκολάτα: Τι οφέλη μπορεί να έχει η κατανάλωση σοκολάτας;

Σοκολάτα: Τι οφέλη μπορεί να έχει η κατανάλωση σοκολάτας;
Σοκολάτα: Υπάρχουν αρκετές μελέτες που τεκμηριώνουν τα οφέλη της σοκολάτας στην υγεία.  

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που τεκμηριώνουν τα οφέλη της σοκολάτας στην υγεία.  Τα οφέλη του κακάο συνήθως συνδέονται με τις πολυφαινόλες που είναι άφθονες στο κακάο και τη μαύρη σοκολάτα. Δεδομένου ότι τα γαλακτοκομικά δεν συνδέονται με την περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, η vegan σοκολάτα μπορεί να προσφέρει τα οφέλη που σχετίζονται με τη σοκολάτα.


Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Συγκεκριμένα, οι πολυφαινόλες στη σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση προάγοντας την αγγειοδιαστολή και υποστηρίζοντας τις αντιφλεγμονώδεις και αγγειοπροστατευτικές ιδιότητες στο σώμα. Μερικές μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακής προσβολής και καρδιακών παθήσεων. Αλλά άλλες μελέτες δεν έχουν βρει καμία συσχέτιση, και μερικές έχουν βρει ακόμη και μια αντίστροφη σχέση.

Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση ή την πρόληψη του διαβήτη

Η σοκολάτα μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη στη διαχείριση ή την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, αλλά η σχέση είναι πολύπλοκη. Το κακάο και οι φλαβανόλες (ένας τύπος πολυφαινόλης) έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ευαισθησία στη γλυκόζη, μειώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης στον ορό και την ομοιόσταση.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το κακάο μπορεί να είναι μια φυσική και οικονομική προσέγγιση για την πρόληψη ή τη δυνητική συμβολή στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Αλλά τα οφέλη συνδέονται με τα φλαβονοειδή στο κακάο, και η σοκολάτα που παράγεται στο εμπόριο παρέχει χαμηλά επίπεδα ή καθόλου φλαβονόλες.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη διαχείριση άλλων ασθενειών

Τέλος, το κακάο μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στη θεραπεία εγκεφαλικών παθήσεων, όπως το εγκεφαλικό. Το κακάο έχει επίσης διερευνηθεί για το ρόλο του στην πρόληψη ή τη διαχείριση της παχυσαρκίας και ορισμένων τύπων καρκίνου, αλλά τα ευρήματα είναι συχνά αμφιλεγόμενα και αντικρουόμενα.