Διατροφή

Σοκολάτα μύθοι: Καταρρίπτοντας τους πιο γνωστούς μύθους για την σοκολάτα

Σοκολάτα μύθοι: Καταρρίπτοντας τους πιο γνωστούς μύθους για την σοκολάτα
Σοκολάτα μύθοι: Η σοκολάτα είναι ένα εξαιρετικά συναισθηματικό θέμα και γι' αυτό υπάρχουν τόσοι πολλοί μύθοι γύρω από αυτήν.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η σοκολάτα είναι ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά. Το τρώμε σε μορφή κέικ σοκολάτας για να γιορτάσουμε γενέθλια, παραδίδουμε κουτιά με τρούφες σοκολάτας για να υποστηρίξουμε αγαπημένα πρόσωπα και να τιμήσουμε τις γιορτές και το πίνουμε με τη μορφή ζεστού κακάο για να ζεσταθεί το σώμα μας το χειμώνα. Ο καθένας έχει μια διαφορετική σχέση με τη σοκολάτα και μια διαφορετική ανάμνηση από την πρώτη φορά που δοκίμασε αυτή την κρεμώδη, περίπλοκη γεύση, συχνά με τη μορφή ενός ζαχαρωτού σοκολάτας με πλαστική συσκευασία.


Η σοκολάτα είναι ένα εξαιρετικά συναισθηματικό θέμα και γι’ αυτό υπάρχουν τόσοι πολλοί μύθοι γύρω από αυτήν. Ποιοι είναι όμως οι πιο συνηθισμένοι μύθοι για τη σοκολάτα και ποιες οριστικές απαντήσεις μπορούν να τεθούν στις πιο πιεστικές ερωτήσεις μας σχετικά με τη σοκολάτα;

Θα σε κάνει η σοκολάτα να πάρεις βάρος;

Μία από τις πρώτες και πιο συνηθισμένες ερωτήσεις είναι αν η κατανάλωση σοκολάτας θα τους κάνει να πάρουν βάρος. Μπορεί να αναρωτιέστε αυτό καθώς και η σοκολάτα μερικές φορές αναφέρεται ως κακία, απόλαυση ή τυπικό φαγητό κατά τη διάρκεια μιας «ημέρας απάτης». Λοιπόν, έχουμε υπέροχα νέα για εσάς τους λάτρεις της σοκολάτας. Οτιδήποτε τρώτε ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής δεν πρόκειται να σας κάνει να κερδίσετε βάρος. Αυτό σημαίνει ότι η σοκολάτα – σε συνδυασμό με μια κατά τα άλλα δίαιτα εστιασμένη στην υγεία – δεν είναι πρόβλημα. Επιπλέον, η σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν τη συνολική υγεία σας.

Ρίξτε μια ματιά στην περιεκτικότητα σε θερμίδες της σοκολάτας… μια μπάρα έχει περίπου 220 θερμίδες, που είναι απολύτως αποδεκτές σε μια κανονική δίαιτα. Δεν έχετε πειστεί ακόμα; Έχουμε δεδομένα που δείχνουν ότι αν φας λίγη σοκολάτα, αν έχεις αυτή τη μικρή απόλαυση, διατρέχεις μικρότερο κίνδυνο να τρως και να τρως επίσης. πολλές τροφές με πολλές θερμίδες. Η σοκολάτα βοηθά να μετριάσει αυτές τις παρορμήσεις. Το ακούσατε εδώ: Η σοκολάτα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης βάρους όταν καταναλώνεται με μέτρο σε συνδυασμό με μια καλά ισορροπημένη διατροφή.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη η σοκολάτα;

Η καφεΐνη μπορεί να είναι ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό για ορισμένους καταναλωτές που αναζητούν λίγη ενεργειακή ώθηση με το γλυκό τους, αλλά για άλλους, ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, την εγκυμοσύνη ή τις ημικρανίες μπορούν να κάνουν την παρουσία της καφεΐνης λόγο για να απομακρυνθούν από τη σοκολάτα. Ναι περιέχει λίγη καφεΐνη, αλλά μια μπάρα σοκολάτας 100 γραμμαρίων περιέχει περίπου 6 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης.

Για αναφορά, μια μέση μπάρα σοκολάτας ζυγίζει παραδοσιακά λιγότερο από 100 γραμμάρια, συνήθως κάπου μεταξύ 56 και 85 γραμμαρίων, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα ακόμη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Για να βάλουμε αυτόν τον αριθμό σε προοπτική, «ένα φλιτζάνι καφέ είναι 65 έως 135 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης». Συγκριτικά, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη της σοκολάτας είναι μικρή. Φυσικά, κάθε άτομο ανταποκρίνεται στην καφεΐνη διαφορετικά και μερικοί μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στο να αισθάνονται τα αποτελέσματα από άλλους.

Τώρα τι γίνεται με τη μαύρη σοκολάτα; Η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από τη σοκολάτα γάλακτος επειδή η καφεΐνη προέρχεται από το κακάο. Επομένως όσο περισσότερο κακάο, τόσο περισσότερη καφεΐνη. Μια μαύρη σοκολάτα διπλάσια που θα έχει 12 χιλιοστόγραμμα. Και ογδόντα τοις εκατό τα στερεά κακάο θα είναι τριπλάσια από αυτήν, οπότε ας την ονομάσουμε περιεκτικότητα σε καφεΐνη 18 χιλιοστόγραμμα, που είναι ακόμα πολύ λιγότερο από την καφεΐνη σε ένα φλιτζάνι καφέ.

Η σοκολάτα θα σας δώσει ακμή;

Στον κόσμο των τροφίμων, συχνά γίνεται συζήτηση για το πώς η διατροφή μας επηρεάζει τη συνολική μας υγεία. Η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία. Μια άλλη ανησυχία για την υγεία που είναι λιγότερο σοβαρή, αλλά εξακολουθεί να επικεντρώνεται για πολλούς, είναι το ερώτημα ποιες επιλογές τροφίμων μπορεί να οδηγήσουν σε ακμή. Η Pickering μοιράζεται ότι όταν μεγάλωνε, «Οι άνθρωποι έλεγαν: “Α, τρως πολύ σοκολάτα, θα πάθεις ακμή.” Αλλά αυτό είναι στην πραγματικότητα ένας μύθος. Σύμφωνα με τον Pickering, «Υπάρχουν τόσες πολλές δερματολογικές αποδείξεις που στην πραγματικότητα δείχνουν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια».

Ίσως είναι καλύτερο να σκεφτόμαστε την πιθανότητα ακμής με τον ίδιο τρόπο που σκεφτόμαστε την πιθανότητα αύξησης βάρους. Η σοκολάτα από μόνη της δεν θα προκαλέσει κανένα από αυτά τα προβλήματα εάν διατηρείτε μια κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή, αλλά η σοκολάτα σε συνδυασμό με κακή υγιεινή και διατροφικές επιλογές μπορεί να συμβάλει σε γενικά αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία.

Υπάρχει ένα καθολικό μέτρο για την ποιότητα της σοκολάτας

Ως λάτρεις της σοκολάτας, ήμασταν περίεργοι να καταλάβουμε πώς ο σομελιέ σοκολάτας Michelle Pickering μετράει την ποιότητα διαφορετικών σοκολατών. Ψάχναμε για μια καθολική μέθοδο για να βοηθήσουμε στην επιλογή της καλύτερης σοκολάτας από το παντοπωλείο. Η ποιότητα της σοκολάτας καθορίζεται πραγματικά από τον καταναλωτή. Μπορεί να έχετε έναν καταναλωτή που λέει, “Για μένα, η πολύ υψηλής ποιότητας σοκολάτα είναι κάτι που είναι εξαιρετικά απαλό και πολυτελές και επιεικής, και έχει πολύ πλούσιο, πλούσιο, έντονο κακάο”.

Γι’ αυτόν τον καταναλωτή, η καλύτερης ποιότητας σοκολάτα πιθανότατα θα είχε υψηλότερο ποσοστό κακάο. Αλλά για έναν διαφορετικό καταναλωτή, η ποιοτική σοκολάτα γι ‘αυτούς μπορεί να είναι κάτι που έχει πολύ λιγότερο κακάο, είναι πολύ πιο γλυκιά και που έχει υπέροχη γεύση γι’ αυτούς. Γνωρίζουμε από τη δουλειά που κάνουμε σε όλο τον κόσμο ανάλογα το πού ζείτε, η ιδανική σας ποιότητα—η ιδανική αισθητηριακή εμπειρία της σοκολάτας είναι διαφορετική. Αυτός είναι ίσως ο λόγος που τα προϊόντα σοκολάτας διαφέρουν σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.