Διατροφή

Σοκολάτα εγκυμοσύνη: Μπορώ να φάω σοκολάτα ενώ είμαι έγκυος;

Σοκολάτα εγκυμοσύνη: Μπορώ να φάω σοκολάτα ενώ είμαι έγκυος;
Σοκολάτα εγκυμοσύνη: Οι πόθοι εγκυμοσύνης μπορούν να έχουν μια τεράστια γκάμα, από χυμό τουρσί ή φυστικοβούτυρο μέχρι καυτερή σάλτσα ή παγωτό στο τοστ. Μία από τις πιο συνηθισμένες επιθυμίες εγκυμοσύνης είναι η σοκολάτα και όχι μόνο επειδή είναι νόστιμη.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Οι πόθοι εγκυμοσύνης μπορούν να έχουν μια τεράστια γκάμα, από χυμό τουρσί ή φυστικοβούτυρο μέχρι καυτερή σάλτσα ή παγωτό στο τοστ. Μία από τις πιο συνηθισμένες επιθυμίες εγκυμοσύνης είναι η σοκολάτα και όχι μόνο επειδή είναι νόστιμη. Η σοκολάτα περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη και τρυπτοφάνη, δύο χημικές ουσίες που μπορεί να ενεργοποιήσουν τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, ενισχύοντας την παραγωγή «ορμονών της ευτυχίας» όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Αυτή η γλυκιά λιχουδιά περιέχει επίσης θεοβρωμίνη, μια ένωση που βρίσκεται στον καφέ που μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια και την εστίαση, σύμφωνα με την Kristin Mallon, CNM , εγγεγραμμένη νοσοκόμα πιστοποιημένη μαιευτική νοσηλεύτρια και συνιδρυτή και διευθύνουσα σύμβουλο της FemGevity στη Νέα Υόρκη. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να ωφελήσουν διάφορες πτυχές της υγείας, σύμφωνα με την Cleveland ClinicΠαρόλα αυτά, η σοκολάτα έχει μειονεκτήματα. Αν λαχταράτε τη σοκολάτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε.


Μπορείτε να φάτε σοκολάτα ενώ είστε έγκυος;

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά τι γίνεται με τη σοκολάτα; Παρά τα πιθανά οφέλη, η σοκολάτα -ακόμη και η ελάχιστα επεξεργασμένη- μπορεί να περιέχει συστατικά που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο έγκυες και μωρά. Οι ερευνητές εξέτασαν 28 ράβδους από διάφορες μάρκες στην Έκθεση Καταναλωτών 2022 (CR) . Για 23 μάρκες σοκολάτας, 1 ουγγιά περιείχε επίπεδα καδμίου, μολύβδου ή και τα δύο που οι αρχές δημόσιας υγείας έχουν θεωρήσει δυνητικά επιβλαβή για τους ενήλικες. Η συνεπής, μακροχρόνια έκθεση σε μικρές ποσότητες αυτών των βαρέων μετάλλων μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, έγραψε ο Kevin Loria στο Consumer Reports. «Είναι εντάξει να τρώτε ένα κομμάτι σοκολάτας κάθε τόσο, αλλά δεν θα συνιστούσα να τρώτε σοκολάτα καθημερινά».

Η απειλή είναι ακόμη μεγαλύτερη για τις εγκύους και τα μικρά παιδιά, επειδή η έκθεση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου, μεταξύ άλλων προβλημάτων, δήλωσε η Tunde Akinleye, η ερευνήτρια για την ασφάλεια των τροφίμων στο Consumer Reports που ηγήθηκε αυτού του προγράμματος δοκιμών, σε συνέντευξή της στη Loria. Η μελέτη Consumer Reports δεν είχε αξιολογηθεί από ομοτίμους, αλλά αντικατοπτρίζει προηγούμενη έρευνα, όπως μια ολοκληρωμένη μελέτη του 2018 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται να ορκιστείτε τη σοκολάτα επειδή πέντε από τις μπάρες που δοκιμάστηκαν φέρεται να είχαν χαμηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι ασφαλείς με μέτρο. Ορισμένα είδη σοκολάτας είναι πιθανό να περιέχουν λιγότερους ρύπους από άλλα, είπε η Karen Toubi, DO , OB-GYN στο Rodeo Drive Women’s Health Center στο Beverly Hills της Καλιφόρνια.

Μπορείτε να πιείτε ζεστή σοκολάτα ενώ είστε έγκυος; Τι γίνεται με το σοκολατούχο γάλα;

Είναι γενικά ασφαλές να πίνετε μια μέτρια ποσότητα ζεστής σοκολάτας ή σοκολατούχου γάλακτος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αποφύγετε, ωστόσο, την υπερβολική καφεΐνη ή τα τεχνητά γλυκαντικά. Επιλέξτε σοκολάτες με παστεριωμένο γάλα. Μπορεί η ζεστή σοκολάτα να προκαλέσει αποβολή; Είναι φήμη. Η ζεστή σοκολάτα είναι απίθανο να προκαλέσει αποβολή στις μέλλουσες μητέρες. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών, εάν καταναλώνετε άφθονη καφεΐνη. Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την επίδραση της καφεΐνης στην εγκυμοσύνη. Ορισμένα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης – μεγαλύτερη από 200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα – μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, συγγενών αναπηριών, πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης, σύμφωνα με τον Adi Davidov, MD , OB-GYN και συνεργάτη της μαιευτικής και γυναικολογίας. στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Northwell Staten Island στη Νέα Υόρκη.

Γενικά, η ζεστή σοκολάτα περιέχει μεταξύ 5 mg και 10 mg καφεΐνης ανά φλιτζάνι, είπε ο Michael Green, MD , OB-GYN στο Lake Arrowhead της Καλιφόρνια και συνιδρυτής στη Winona, μια εταιρεία τηλευγείας που προσφέρει φροντίδα κατά την εμμηνόπαυση. Το σοκολατούχο γάλα και η ζεστή σοκολάτα χωρίς καφεΐνη συνήθως περιέχουν λιγότερη καφεΐνη. Και πάλι, πρόκειται για μέτρο για τη διατήρηση της καλής υγείας στην εγκυμοσύνη.

Είναι η μαύρη σοκολάτα καλή για την εγκυμοσύνη;

Η μαύρη σοκολάτα συνδέεται με πολλά προνόμια για την υγεία, όπως η τόνωση της διάθεσης των ανθρώπων , σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 . Περαιτέρω μελέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επεξεργασία των πιθανών θετικών επιδράσεων της μαύρης σοκολάτας στην υγεία της καρδιάς – κάτι που μπορεί να ωφελήσει τις έγκυες και τις μη έγκυες γυναίκες. Ορισμένα δεδομένα υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας (περισσότερα για αυτό αργότερα). «Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη για την υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς περιέχει ευεργετικά αντιοξειδωτικά και μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο», δήλωσε ο Himali Maniar, MBBS , OB-GYN στο Nisha Women’s Hospital και στο Κέντρο IVF και σχετίζεται με το ClinicSpots στο South Bopal. , Αχμενταμπάντ, Ινδία. «Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων μαύρης σοκολάτας – ένα ή δύο τετράγωνα την ημέρα – έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τα μειωμένα επίπεδα στρες, τα οποία είναι σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει ένα μειονέκτημα στη μαύρη σοκολάτα. Πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστούν – κυρίως εάν τρώτε πολύ. Δεδομένου ότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερα στερεά κακάο, τείνει να έχει περισσότερη καφεΐνη, είπε ο Davidov. Είναι επίσης πιο πιθανό να περιέχει ίχνη μετάλλων όπως κάδμιο ή μόλυβδο.