Διατροφή

Σόγια: Πόσο καλό κάνει η σόγια στον οργανισμό σας;

Σόγια: Πόσο καλό κάνει η σόγια στον οργανισμό σας;
Σόγια: Τα τρόφιμα σόγιας μπορεί να είναι ευεργετικά για τις γυναίκες μέσης ηλικίας.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το φυτό σόγιας είναι εγγενές στην Κίνα, όπου καλλιεργείται για περισσότερα από 13.000 χρόνια. Όπως και άλλα φασόλια, ο σπόρος σόγιας (Glycine max) αναπτύσσεται σε λοβούς που περικλείουν τους βρώσιμους σπόρους. Είναι συνήθως πράσινα, αλλά μπορεί επίσης να είναι κίτρινα, καφέ ή μαύρα. Η ευέλικτη υφή του φασολιού σημαίνει ότι μπορεί να μετατραπεί σε μια ποικιλία τροφών, όπως ένα «γάλα» και πρωτεΐνη σόγιας, καθώς και tofu, miso και tempeh. Όταν τρώγονται φρέσκα από τον λοβό, οι κόκκοι σόγιας αναφέρονται συχνά ως φασόλια edamame.


Πηγή προστατευτικών αντιοξειδωτικών

Τα φασόλια σόγιας περιέχουν φυσικές ενώσεις που ονομάζονται ισοφλαβόνες. Αυτές οι πολυφαινόλες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και ως εκ τούτου βοηθούν στην ελαχιστοποίηση της βλάβης που είναι γνωστή ως οξειδωτικό στρες, που προκαλείται από μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Είναι αυτό το οξειδωτικό στρες που εμπλέκεται τόσο στη γήρανση όσο και στην εμφάνιση χρόνιων ασθενειών. Οι κόκκοι σόγιας είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε ισοφλαβόνες και παρέχουν άλλες ενεργές φυτικές ενώσεις όπως οι σαπωνίνες.

Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Οι ισοφλαβόνες σόγιας (daidzein και genistein) έχουν προσελκύσει μεγάλη έρευνα και ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ακόμη ότι ορισμένες γυναίκες με διατροφή πλούσια σε σόγια μπορεί να εμφανίσουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι ισοφλαβόνες είναι γνωστές ως φυτο-οιστρογόνα. Αυτό σημαίνει ότι μιμούνται μια αδύναμη μορφή της ορμόνης οιστρογόνου στο σώμα. Ορισμένες γυναίκες βρίσκουν ότι αυτό βοηθά με περιεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα όπως κακή διάθεση και εξάψεις.

Η γενετική, η μικροχλωρίδα του εντέρου και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν τεράστιο ρόλο στο πώς αντιδρά το σώμα μας σε ορισμένες τροφές, επομένως δεν μπορούμε ακόμη να πούμε εάν μια διατροφή πλούσια σε φυτο-οιστρογόνα είναι ωφέλιμη για όλες τις γυναίκες ή όχι.

Πηγή «πλήρης» φυτικής πρωτεΐνης

Οι κόκκοι σόγιας είναι μια χρήσιμη πηγή φυτικής πρωτεΐνης, παρέχοντας και τα εννέα από τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειαζόμαστε για την ανάπτυξη, την επισκευή και λειτουργίες όπως το ανοσοποιητικό. Η πεπτικότητα της πρωτεΐνης στη σόγια, η οποία αναφέρεται στο πόσο καλά μπορεί το σώμα μας να χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη είναι καλή, με ορισμένες μελέτες να υποδηλώνουν ότι μπορεί ακόμη και να είναι συγκρίσιμη με αυτή της ζωικής πρωτεΐνης.

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς

Οι σπόροι σόγιας περιέχουν επίσης ενώσεις που ονομάζονται φυτοστερόλες. Αυτές οι φυτικές ενώσεις είναι δομικά παρόμοιες με τη χοληστερόλη και λειτουργούν στο σώμα αναστέλλοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης. Αυτό εξηγεί γιατί η τακτική κατανάλωση τροφών όπως η σόγια έχει συσχετιστεί με μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό περιλαμβάνει μείωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), του τύπου που συχνά αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη, καθώς και της ολικής χοληστερόλης.

Η τακτική κατανάλωση οσπρίων, συμπεριλαμβανομένων των κόκκων σόγιας, έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στο ότι αποτελούν πλούσια πηγή φυτοχημικών καθώς και φυτικών ινών.

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών

Τα τρόφιμα σόγιας μπορεί να είναι ευεργετικά για τις γυναίκες μέσης ηλικίας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μείωση των επιπέδων ασβεστίου στα οστά. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η συμπερίληψη 40-110 mg ισοφλαβονών σόγιας κάθε μέρα μπορεί να μειώσει αυτή την απώλεια οστικής μάζας και να βελτιώσει την οστική πυκνότητα. Από πρακτική άποψη, αυτό θα ισοδυναμούσε με την κατανάλωση 140-440g tofu ή 35-100g μαγειρεμένων κόκκων σόγιας κάθε μέρα.