Διατροφή

Smoothies υγεία: Βελτιστοποιώντας τα Smoothies για μέγιστα οφέλη για την υγεία

Smoothies υγεία: Βελτιστοποιώντας τα Smoothies για μέγιστα οφέλη για την υγεία
Smoothies υγεία: Πώς διάφορα επίπεδα οξειδάσης πολυφαινόλης, ένα ένζυμο σε πολλά φρούτα και λαχανικά, επηρεάζουν τα επίπεδα των φλαβανολών στα τρόφιμα που πρέπει να απορροφηθούν από τον οργανισμό;

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Τα smoothies μπορούν να είναι ένας νόστιμος και βολικός τρόπος για να πάρετε τα σημαντικά φρούτα και λαχανικά που χρειάζεστε για μια υγιεινή διατροφή. Είναι όμως το smoothie μπανάνας και βατόμουρου ο καλύτερος συνδυασμός; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, προτείνουν ότι η ανάμειξη ορισμένων συστατικών στα smoothies μπορεί να επηρεάσει αν το σώμα σας παίρνει μια θρεπτική ώθηση.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Food and Function της Royal Society of Chemistry, χρησιμοποίησε smoothies για να ελέγξει πώς διάφορα επίπεδα οξειδάσης πολυφαινόλης, ένα ένζυμο σε πολλά φρούτα και λαχανικά, επηρεάζουν τα επίπεδα των φλαβανολών στα τρόφιμα που πρέπει να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Οι φλαβανόλες είναι μια ομάδα βιοδραστικών ενώσεων που είναι καλές για την καρδιά και τη γνωστική υγεία και βρίσκονται φυσικά στα μήλα, τα αχλάδια, τα βατόμουρα, τα βατόμουρα, τα σταφύλια και το κακάο – κοινά συστατικά smoothie.

«Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε, σε πολύ πρακτικό επίπεδο, πώς μια κοινή τροφή και προετοιμασία φαγητού, όπως ένα smoothie με βάση την μπανάνα, θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα των φλαβανολών που θα απορροφηθούν μετά την πρόσληψη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Javier Ottaviani, διευθυντής του Core Laboratory of Mars Edge.

Κόψτε ένα μήλο ή ξεφλουδίστε μια μπανάνα και τα φρούτα θα γίνουν γρήγορα καφέ. Αυτό συμβαίνει λόγω της οξειδάσης της πολυφαινόλης ή PPO, ενός ενζύμου που υπάρχει φυσικά σε αυτά τα τρόφιμα. Το μαύρισμα συμβαίνει όταν το τρόφιμο που περιέχει αυτό το ένζυμο εκτίθεται στον αέρα, κόβεται ή έχει μελανιάσει. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν εάν η κατανάλωση φρεσκοπαρασκευασμένων smoothies φτιαγμένα με διαφορετικά φρούτα που περιέχουν PPO επηρέαζε την ποσότητα των φλαβανολών που είναι διαθέσιμη στο σώμα.

Μπανάνες εναντίον μούρων

Οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να πιουν ένα smoothie φτιαγμένο με μπανάνα, που έχει φυσικά υψηλή δραστηριότητα PPO, και ένα smoothie φτιαγμένο με ανάμεικτα μούρα, τα οποία έχουν φυσικά χαμηλή δραστηριότητα PPO. Οι συμμετέχοντες έλαβαν επίσης μια κάψουλα φλαβανόλης ως μάρτυρα. Δείγματα αίματος και ούρων αναλύθηκαν για να μετρηθεί πόσες φλαβανόλες υπήρχαν στο σώμα μετά την κατάποση των δειγμάτων smoothie και της κάψουλας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν το smoothie μπανάνας είχαν 84% χαμηλότερα επίπεδα φλαβανολών στο σώμα τους σε σύγκριση με τον έλεγχο. «Είμαστε πραγματικά έκπληκτοι όταν είδαμε πόσο γρήγορα η προσθήκη μιας μόνο μπανάνας μείωσε το επίπεδο των φλαβανολών στο smoothie και τα επίπεδα της φλαβανόλης που απορροφάται στο σώμα», είπε ο Ottaviani. «Αυτό υπογραμμίζει πώς η προετοιμασία και οι συνδυασμοί των τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των διαιτητικών ενώσεων στα τρόφιμα».

Πέρυσι, η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας εξέδωσε μια διατροφική σύσταση, συμβουλεύοντας τους ανθρώπους να καταναλώνουν 400 έως 600 χιλιοστόγραμμα φλαβανολών καθημερινά για καρδιομεταβολική υγεία. Ο Ottaviani είπε ότι για άτομα που προσπαθούν να καταναλώσουν αυτές τις φλαβανόλες, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προετοιμάσουν smoothies συνδυάζοντας φρούτα πλούσια σε φλαβανόλες όπως τα μούρα με άλλα συστατικά που έχουν επίσης χαμηλή δραστηριότητα PPO όπως ο ανανάς, τα πορτοκάλια, το μάνγκο ή το γιαούρτι.

Είπε επίσης ότι οι μπανάνες παραμένουν ένα εξαιρετικό φρούτο που πρέπει να τρώγεται ή να καταναλώνεται σε smoothies. Για όσους θέλουν να καταναλώνουν smoothies με μπανάνες ή άλλα φρούτα και λαχανικά με υψηλή δραστηριότητα PPO, όπως τα πράσινα παντζάρια, η πρόταση είναι να μην τα συνδυάζουν με φρούτα πλούσια σε φλαβανόλη, όπως μούρα, σταφύλια και κακάο.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να ωθήσουν μελλοντική έρευνα σχετικά με τον τρόπο παρασκευής άλλων τροφίμων και τις επιπτώσεις στις φλαβανόλες, για παράδειγμα, ο Ottaviani είπε ότι το τσάι είναι μια σημαντική διατροφική πηγή φλαβανολών και ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του, θα είναι διαθέσιμη διαφορετική ποσότητα φλαβανολών για απορρόφηση. «Αυτός είναι σίγουρα ένας τομέας που αξίζει περισσότερη προσοχή στον τομέα των πολυφαινολών και των βιοδραστικών ενώσεων γενικότερα», δήλωσε ο Ottaviani.