Διατροφή

Smoothies φρούτα: Το smoothie μπανάνας και βατόμουρου είναι ένας κακός συνδυασμός!

Smoothies φρούτα: Το smoothie μπανάνας και βατόμουρου είναι ένας κακός συνδυασμός!
Smoothies φρούτα: Τα smoothies είναι μια υγιεινή επιλογή πρωινού και ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. 

Τα smoothies είναι μια υγιεινή επιλογή πρωινού και ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αλλά η γνώση του σωστού συνδυασμού είναι σημαντική για να έχετε τα περισσότερα οφέλη για την υγεία από τα smoothies. Η ανάμειξη ορισμένων συστατικών στα smoothies μπορεί να επηρεάσει την αποβολή των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Για παράδειγμα, ένα smoothie μπανάνας και βατόμουρου μπορεί να είναι ένας κακός συνδυασμός. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προσθήκη μιας μπανάνας στα smoothies φρούτων μπορεί να μειώσει το επίπεδο των φλαβανολών στο smoothie καθώς και την απορρόφησή της στον οργανισμό.

Η μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, διαπίστωσε ότι η πολυφαινολοξειδάση (PPO), ένα ένζυμο που βρίσκεται στην μπανάνα και πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, επηρεάζει τα επίπεδα των φλαβανολών στα smoothies που απορροφώνται από τον οργανισμό. Οι φλαβανόλες είναι βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται φυσικά στα μήλα, τα αχλάδια, τα βατόμουρα, τα βατόμουρα, τα σταφύλια και το κακάο (κοινά συστατικά smoothie) και είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικές για την καρδιά και τη γνωστική υγεία. Η οξείδωση πολυφαινόλης βρίσκεται επίσης στα μήλα και τα μούρα, αλλά σε μικρή ποσότητα. Αφού κόψετε σε φέτες ένα μήλο ή ξεφλουδίσετε μια μπανάνα, τα φρούτα θα γίνουν γρήγορα καφέ. Αυτό συμβαίνει όταν η οξείδωση πολυφαινόλης που υπάρχει σε αυτά τα τρόφιμα εκτίθεται στον αέρα.

Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν πώς η κατανάλωση smoothies που παρασκευάζονται με διαφορετικά φρούτα που περιέχουν PPO επηρεάζει την ποσότητα των φλαβανολών που είναι διαθέσιμη για απορρόφηση από τον οργανισμό. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν το smoothie μπανάνας, το οποίο έχει φυσικά υψηλή δραστηριότητα PPO, είχαν 84% χαμηλότερα επίπεδα φλαβανολών στο σώμα τους σε σύγκριση με εκείνους που είχαν ένα smoothie φτιαγμένο με ανάμεικτα μούρα (τα οποία έχουν φυσικά χαμηλή δραστηριότητα PPO). Οι συμμετέχοντες πήραν επίσης μια κάψουλα φλαβανόλης μαζί με τα δείγματα smoothie.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Javier Ottaviani δήλωσε ότι η προσθήκη μιας μόνο μπανάνας μπορεί να μειώσει γρήγορα το επίπεδο των φλαβανολών στο smoothie και τα επίπεδα της φλαβανόλης που απορροφάται στο σώμα. Αυτό δείχνει ότι ο συνδυασμός ορισμένων συστατικών μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των διαιτητικών ενώσεων στα τρόφιμα. Αν σας αρέσουν τα smoothies με μπανάνες, μην τα συνδυάσετε με φρούτα πλούσια σε φλαβανόλη, όπως μούρα, σταφύλια και κακάο. Το ίδιο ισχύει και για άλλα φρούτα και λαχανικά με υψηλή δραστηριότητα PPO, όπως τα πράσινα παντζάρια, είπαν οι ερευνητές. Αυτό σημαίνει ότι η ανάμειξη φρούτων με υψηλή δραστηριότητα PPO (όπως η μπανάνα) με φρούτα πλούσια σε φλαβανόλη (μούρα, σταφύλια και κακάο) σε smoothies μπορεί να είναι ένας κακός συνδυασμός.