Καθώς τα σμέουρα είναι στην εποχή τους, είναι η τέλεια στιγμή να τα συμπεριλάβετε στα γεύματά σας. Τα οφέλη τους για την υγεία είναι ατελείωτα. Όχι μόνο έχουν εκπληκτικά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες – περίπου οκτώ γραμμάρια φυτικών ινών σε ένα φλιτζάνι – περιλαμβάνουν επίσης μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, είναι γεμάτα με βιταμίνη C, απαραίτητη για λαμπερό δέρμα και για την αποκατάσταση του δέρματός σας μετά από οποιαδήποτε βλάβη από τον ήλιο.
Πώς μπορούμε λοιπόν να βάλουμε περισσότερα από αυτά στη διατροφή μας;
- Σαλάτες: Τα σμέουρα λειτουργούν εξίσου καλά στα αλμυρά πιάτα όπως και στα επιδόρπια. Για μεσημεριανό, προσφέρουν την τέλεια γλυκιά πινελιά σε κάθε σαλάτα: συνδυάστε με ένα dressing βαλσάμικο και είστε έτοιμοι.
- Smoothies: Παγώστε μια καθαρισμένη, μικρή μπανάνα και ανακατέψτε με μια χούφτα σμέουρα, 25 γραμμάρια βρώμης, 200 ml γάλα καρύδας και λίγο χυμό αγαύης και λάιμ για ένα παχύρρευστο και κρύο smoothie για πρωινό.
- Παγωτό που δεν ανακατεύεται: Αυτό το παγωτό είναι μαγικό. 700 γραμμάρια σμέουρα με λίγο νερό και μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη μέχρι να έχετε ένα πηχτό μίγμα, στη συνέχεια στραγγίστε τα από ένα κόσκινο και μειώστε μέχρι να έχετε μεταξύ 200-300 ml. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί ένα κουτί συμπυκνωμένο γάλα με 500 ml κρέμας γάλακτος μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές και μετά χτυπήστε με τα σμέουρα μέχρι να ενωθούν. Τοποθετήστε το με ένα κουτάλι σε ένα δοχείο που μπορεί να παγώσει και τοποθετήστε το στην κατάψυξη όλη τη νύχτα για παγωτό που δεν ανακατεύεται.
- Γαρνίροντας επιδόρπια: Ξεχάστε την κρέμα γάλατος, τη βουτυρόκρεμα ή την σαντιγί – το μόνο που χρειάζεστε για να καλύψετε μια τάρτα μαύρης σοκολάτας είναι μια στρώση από παχουλά σμέουρα σαν κόσμημα. Τακτοποιήστε σε κυκλικό σχέδιο και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη για να σερβίρετε. Όποια κι αν είναι η καλοκαιρινή σας πουτίγκα, τα σμέουρα προσφέρουν λίγη φωτεινή διακόσμηση και φρεσκάδα.
- Επικαλύψεις πρωινού: Ο αγαπημένος τρόπος για να συμπεριλάβετε τα σμέουρα στη διατροφή μου είναι να τα σκορπίσετε σε ένα μπολ με δημητριακά, γιαούρτι ή βρώμη όλη τη νύχτα.
- Μαρμελάδα Chia: Μια πιο υγιεινή αντιμετώπιση της μαρμελάδας βατόμουρου προσθέτοντας σπόρους chia και μειώνοντας την ποσότητα ζάχαρης. Προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας σπόρους chia ανά 400 γραμμάρια σμέουρα και τη μισή περιεκτικότητα σε ζάχαρη της συνηθισμένης συνταγής σας. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να σημαίνει 350 γραμμάρια ζάχαρης ανά 400 γραμμάρια σμέουρων. Οι σπόροι chia πυκνώνουν τη μαρμελάδα και καταλήγουν να μοιάζουν με επιπλέον σπόρους βατόμουρου. Η μαρμελάδα Chia δεν θα έχει τη διάρκεια ζωής των παραδοσιακών κονσερβών, οπότε κρατήστε τη στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε την μετά από μια εβδομάδα.