Διατροφή

Σκόρδο χοληστερίνη: Βοηθά το σκόρδο στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα σας 

Σκόρδο χοληστερίνη: Βοηθά το σκόρδο στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα σας 
Σκόρδο χοληστερίνη: Το σκόρδο εκτιμάται από καιρό για τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.

Το σκόρδο εκτιμάται από καιρό για τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα έχει προτείνει επίσης ότι η κατανάλωση περισσότερου σκόρδου θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου μείωσε σημαντικά τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν είτε συμπλήρωμα σκόρδου είτε εικονικό φάρμακο για 12 εβδομάδες και όσοι έλαβαν το συμπλήρωμα σκόρδου είδαν σημαντική μείωση στα επίπεδα ολικής χοληστερόλης σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτό υποδηλώνει ότι η ενσωμάτωση περισσότερου σκόρδου στη διατροφή σας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σας.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Research and Practice διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έλαβαν συμπλήρωμα σκόρδου για 12 εβδομάδες παρουσίασαν σημαντική μείωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτό υποδηλώνει ότι το σκόρδο θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και την πρόληψη του διαβήτη.

Το σκόρδο πιστεύεται ότι έχει αυτές τις ευεργετικές επιδράσεις στα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε θειούχες ενώσεις, ιδιαίτερα στην αλισίνη. Η αλλισίνη είναι μια βιοδραστική ένωση που έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Το να εντάξετε περισσότερο σκόρδο στη διατροφή σας είναι εύκολο και νόστιμο. Μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένο ή ψιλοκομμένο σκόρδο στα αγαπημένα σας πιάτα, όπως stir-fries, σούπες, μαγειρευτά και σάλτσες ζυμαρικών. Μπορείτε επίσης να ψήσετε ολόκληρες σκελίδες σκόρδου και να τις απλώσετε σε τοστ ή να τις χρησιμοποιήσετε ως επικάλυψη για σαλάτες. Επιπλέον, μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα σκόρδου εάν προτιμάτε μια πιο συμπυκνωμένη μορφή αυτού του ευεργετικού βοτάνου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο για συνταγογραφούμενα φάρμακα ή ιατρική θεραπεία. Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη, είναι απαραίτητο να συνεργαστείτε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να αναπτύξετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση και οποιαδήποτε απαραίτητα φάρμακα.